Hlavní obsah

Počet zablokovaných domén v Česku klesl na 1276

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku je aktuálně zablokováno 1276 internetových domén, ještě v polovině minulého měsíce to přitom bylo o několik stovek více. Vyplývá to z informací sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .cz. Sdružení blokuje domény na základě jasně stanovených pravidel.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Sdružení CZ.NIC začalo seznam zablokovaných internetových stránek zveřejňovat vloni na jaře, kdy na seznamu bylo 760 doménových jmen. Seznam, který je dostupný on-line, je však aktualizován každou hodinu. Statistiky se tedy mohou měnit klidně i několikrát denně.

Před třemi týdny, konkrétně 18. července, počítadlo ukazovalo 1656 domén. Aktuálně je to tedy o 380 domén méně.

Ze zmiňovaných 1276 internetových domén je jich aktuálně drtivá většina zablokována z důvodu nesprávných údajů držitele, respektive nesdělení zástupce. Desítky dalších domén jsou zablokovány na základě rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení či jiných orgánů veřejné moci.

Foto: repro CZ.NIC

Některé zablokované domény ze zveřejněného seznamu

Počet českých domén se přiblížil 1,5 milionu

Internet a PC

Ohrožení bezpečnosti

Vedle těchto dvou důvodů mohou být domény zablokovány ještě na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén. Jde o domény, které porušují národní nebo mezinárodní počítačovou bezpečnost.

Může jít tedy například o nejrůznější podvodné weby, které zneužívají kyberzločinci k phishingovým útokům. V současnosti je podle tohoto článku zablokována pouze doména prihlaseni.cz, která je vedena na držitele z Ukrajiny.

Po vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu na konci loňského února byly podle tohoto článku zablokovány tuzemské dezinformační weby, které šířily ruskou propagandu – šlo například o Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Prohlédnout si všechny zablokované domény můžete přímo na webových stránkách CZ.NIC.

Ukrajinský správce domény přesunul část systémů do českého datacentra

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz: CZ.NIC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám