Hlavní obsah

Opravdu víte, kdo vám poslal e-mail?

Novinky, Michal Němejc (michaln@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro řadu internetových uživatelů je odesílatel e-mailu uvedený v políčku "from" věrohodným údajem, kterému naprosto důvěřují. Bohužel právě tento údaj lze velmi jednoduše zfalšovat a pak se kdokoliv může vydávat za někoho úplně jiného, než kým ve skutečnosti je.

Foto: Alena Oudová

Plzeň měla na mezinárodním fóru své zástupce ze Střední školy informatiky a finančních služeb.

Článek

Každý e-mailový klient umožňuje velmi snadno nastavit jakékoliv jméno a uživatelskou adresu. Není problém si tedy místo vašeho skutečného jména nastavit např. jméno zakladatele firmy Microsoft, Billa Gatese a jeho e-mailovou adresu (billg@microsoft.com), a začít posílat e-maily pod tímto jménem. To si bohužel stále mnozí uživatelé internetu neuvědomují a berou údaj o odesílateli za směrodatný.

Zvlášť zřetelné je to v poslední době, kdy se šíří elektronickou poštou různé druhy virů. Ty na obdobném principu dokáží zfalšovat v hlavičce odesilatele a tak se vám může stát, že vám přijde vir z podvržené e-mailové adresy osoby, jejíž počítač přitom vůbec zavirován být nemusí. Řada uživatelů, kteří toto neví, pak zbytečně posílají e-mail dalším osobám se sebejistým tvrzením, že mají zavirovaný počítač, přestože to vůbec nemusí být pravda.

Pokud chcete si být opravdu jisti, že e-mail skutečně pochází od osoby, která je uvedena jako odesílatel, je vhodné podepisovat e-maily digitálními podpisy, což umožňuje např. šifrovací program PGP, který si můžete bezplatně stáhnout ze stránek www.pgpi.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Elektronickou poštou se šíří nový červ

Během včerejšího večera se na českém internetu objevil nový virus nesoucí označení Win32/Bagle.A, který se šíří prostřednictvím elektronické pošty.

Intel zlevní a uvede nová Pentia 4

Po dlouhé době, kdy byl na trhu procesorů relativní klid, firma Intel přichází s novými procesory Pentium 4 s jádrem Prescott. Ty se na trhu objeví...

Nové Celerony překonají 3 GHz

Přední výrobce procesorů, firma Intel, uvede ve druhém čtvrtletí letošního roku nové cenově výhodné procesory Celeron s taktovací frekvencí až 3,06 GHz.

Výběr článků

Načítám