Hlavní obsah

On-line hry: Triumf česko-slovenských týmů v Maďarsku

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko má za sebou jednu z největších tamějších LAN party, nás může těšit, že oba poháry v hlavních disciplínách si odvezli zástupci česko-slovenské herní scény. Jakou měli konkurenci a kolik vyhráli? I to se dozvíte v aktuálním článku z herního světa, ve kterém nechybí ani rozlosování světového finále World Cyber Games.

Článek

Novinky z domova

  • Síť heren PG Cyber Café se stále rozrůstá, nejnovější z nich byla otevřena minulý týden ve Zlíně. Pro hráče je připraveno 40 výkonných počítačů s procesory AMD Athlon64 X2, nezbytné informace (otevírací doba, adresa) najdete na webu www.pgcc.cz.
  • Již za tři týdny se v Litoměřicích uskuteční velký domácí LAN turnaj s názvem AMD United Games Tournament. Očekává se účast až 240 hráčů v sedmi hrách, největší zájem je o Call of Duty 2 a Counter-Strike 1.6. Organizátoři zveřejnili soupis cen pro jednotlivé hry, většinu z nich tvoří procesory od AMD.
  • V severomoravském Rýmařově se o víkendu uskuteční další LAN turnaj zaměřený na strategické hry - LanCraft Summer 2k7. V tomtéž turnaji na jaře triumfovali Poláci, uvidíme, jestli jim to tentokrát Češi oplatí. Hlavními hrami jsou Starcraft: Broodwar a Warcraft III, na nejlepší čeká 30 000 Kč.
  • Elitní český Counter-Strike 1.6 tým nEophyte přichází o jednoho ze svých hráčů, Tomáše "zEro" Bojanovského. Ten se po neúspěchu ve WCG kvalifikaci a neshodách s dalšími členy týmu rozhodl přestoupit do týmu SkyRiders. Plánem nového týmu SkyRiders je pozice číslo 1 na domácí scéně a vítězství v InvexCupu.

LanCraft Spring 2k7 - ilustrační foto.

Zdroj: www.clancds.cz

Novinky ze světa

  • Společnost ZoneRank vydala zbrusu nový žebříček nejlepších světových Counter-Strike týmů a Quake 4 hráčů. V CS týmech si první příčku drží polský klan Pentagram před švédskými Fnatic, žádnou změnu nenajdeme ani mezi Quakery. Tam si nejvyšší stupínek drží Švéd Toxic před polským mladíkem av3kem.
  • Dalším ohodnocením pro přední světové hráče jsou eSports Awards 2007, které byly vyhlášeny na veletrhu Games Convention. I zde triumfovali Poláci z CS týmu Pentagram a rovněž Švéd Toxic mezi hráči Quaka, z hlavní ceny pro nejlepšího hráče roku se těší polský hráč Filip "Neo" Kubski z Pentagramu.
  • V únoru 2008 vyjde nová verze Guinessovy knihy rekordů, najdeme v ní i kategorii "profesionální hraní". Vydavatelé pustili ven několik informací, např. že rekord v počtu hráčů za jednu sezónu drží WCG 2005 (více než 1,25 miliónu hráčů) anebo že nejvíce peněz získal za jediný zápas čínský reprezentant Rocketboy, když porazil legendárního Fatal1tyho (125 000 dolarů).
  • Ve Švédsku se o víkendu uskutečnila velká LAN akce WonderBase, která byla zároveň součástí světového turnaje KODE5. Vítězství, letenku a ubytování na finále KODE5 a 3700 euro si vybojovali Fnatic, když ve finále přehráli SK-Gaming v poměru 2:1 na mapy.

Filip "Neo" Kubski přebírá cenu eSports Awards 2007.

Zdroj: www.esl.eu

Maďarský Becup v česko-slovenské režii

Maďarsko je na poli profesionálního hraní počítačových her za Českou republikou a Slovenskem o něco pozadu, turnaj Becup pořádaný v Budapešti ale sliboval dramatické souboje o slušné ceny (celkem cca 5000 euro). Hlavní turnaje se odehrály pod policejně-teroristickou taktovkou, konkrétně v Counter-Striku 1.6 a jeho následovníku Counter-Strike: Source.

Vše se konalo v režimu BYOC (bring your own computer = na vlastních počítačích), na účastníky čekala slušně vybavená sportovní hala (dokonce i se sprchami) a prý i pěkné Maďarky jako hostesky. :) Zatímco slovenský CS 1.6 tým FU.sk to měl z Bratislavy kousek, čeští účastníci si při dopravě do dvojměsta na Dunaji pořádně užili.

Counter-Strike 1.6

Jediným nemaďarským účastníkem turnaje byl slovenský tým FU.sk (nedávný vítěz česko-slovenské WCG kvalifikace), jeho hlavními soupeři měli být maďarští Ancients. Jak už to tak u podobných turnajů bývá, nejprve se favorité museli prokousat přes řadu slabších týmů, k žádným odpadnutím ale nedošlo. V semifinále Winners Bracket si FU.sk vybrali slabší chvilku proti Ancients a podlehli 15:16 v prodloužení. Druhou šanci v opravném pavouku ale beze zbytku využili a po výhře nad Ancients smetli i finálového soupeře - Volgare v poměru 2:0 na mapy.

1. místo: FU.sk (Slovensko) - 1200 euro (cca 33 000 Kč)

1. místo: FU.sk (Slovensko) - 1200 euro (cca 33 000 Kč)2. místo: Volgare (Maďarsko) - 800 euro (cca 22 000 Kč)

3. místo: Ancients (Maďarsko) - 400 euro (cca 11 000 Kč)

Counter-Strike Source

V CS: Source byla situace odlišná, všechny tři české týmy (resp. 2 české a jeden česko-slovenský) nedávno měnily sestavu a nebylo zřejmé, jak si poradí s maďarskou konkurencí. Největším favoritem byl maďarský tým Old Boyz Inc., známý z jiných evropských soutěží. Dva české týmy nEophyte a Conexia se musely smířit s vypadnutím před medailovými stupni, nEph byli vyřazeni Conexií a ta následně vypadla s maďarským týmem. I zde však ve velkém finále měla česko-slovenská škola své zástupce v podobě týmu eSuba. Ten sice prohrál první mapu s týmem oBi, ale využil výhody v podobě postupu z WB a na druhé mapě si zajistil vítězství.

1. místo: eSuba (Česká republika) - 1200 euro (cca 33 000 Kč)

1. místo: eSuba (Česká republika) - 1200 euro (cca 33 000 Kč)2. místo: Old Boyz Inc. (Maďarsko) - 800 euro (cca 22 000 Kč)

3. místo: rmt (Maďarsko) - 400 euro (cca 11 000 Kč)

Oba turnaje tak dopadly podle přání českých a slovenských fanoušků, když vítězné týmy Maďarům vyfoukly přesně polovinu prizemoney. Pomalu se však blíží Finále Mistrovství ČR v počítačových hrách a i tam budou FU.sk a eSuba patřit k velkým favoritům.

Rozlosování světového finále World Cyber Games

Turnaj World Cyber Games (WCG), jeden z největších svátků světového progamingu, se blíží mílovými kroky a organizátoři se značným předstihem zveřejnili rozlosování hráčů do základních skupin. Jen připomínám, že turnaj samotný začíná 3. října a uskuteční se v americkém Seattlu. Bude se na něm soupeřit ve 12 progamingových hrách, v 10 z nich budou mít zastoupení hráči z České republiky nebo Slovenska.

Z každé základní skupiny jdou dále 2 hráči, změny jsou možné u her s jedinou anebo dvěma skupinami. Losování základních skupin mělo jistá omezení a pravidla, nebylo to však dostatečné, neboť už teď je jasné, že zatímco některé skupiny jsou ďábelsky našlapané, jinde se favorit ani nezapotí. Jak moc vyšlo štěstí vstříc českých a slovenským hráčům? Jak komu... Zatímco někteří už můžou otevírat šampaňské, jiní musí začít trénovat ještě intenzivněji než doposud.

Counter-Strike 1.6 (celkem 8 skupin)

Složitou situaci budou mít slovenští finalisté z týmu FU.sk, když je v základní skupině čekají jedni z adeptů na medaili - Číňané wNv. O druhé postupové místo se budou FU.sk prát s německým výběrem a vítězem španělské kvalifikace, žádná ořezávátka nejsou ani IGG z Rumunska.

Tip: 3. místo - nepostup

  • FU.sk (Slovensko)
  • wNv (Čína)
  • TeamGER (Německo)
  • vítěz kvalifikace (Španělsko)
  • I Got Game (Rumunsko)
  • Extreme Players (Hongkong)

Warcraft III (celkem 8 skupin)

Nejlepší český W3 hráč Giacomo bude mít letos na WCG těžkou práci, osud mu do cesty přihrál dva elitní orky - Holanďana Grubbyho a čínského borce Fly100%. Oba hrají ve velké formě, Číňan doslova exceloval koncem srpna na finále turnaje NGL One. Dalším do party v této skupině je mladý britský hráč DeMusliM, nedávná posila mezinárodního multiklanu Four Kings.

Tip: 3. místo - nepostup

  • Giacomo (ČR)
  • 4K^Grubby (Nizozemsko)
  • mouz.Fly100% (Čína)
  • 4K^DeMusliM (Velká Británie)
  • Glade (Austrálie)
  • Nicholas Kam Fai (Hongkong)
  • vítěz kvalifikace (Indie)
  • vítěz kvalifikace (Barbados)

Age of Empires III TWC (celkem 2 skupiny)

O něco jednodušší pozici má český AoE3 reprezentant nex_Dratek, neboť do tohoto turnaje se přihlásilo jen 14 hráčů. Ti byli rozděleni do dvou skupin, ta Dratkova je o něco složitější, ale dá se předpokládat, že by z ní mohlo postoupit více hráčů než jen dva. Každopádně největším favoritem na postup je Korejec Iamgrunt, Dratek by měl bojovat o druhé místo.

Tip: 2. místo - postup

  • nex_Dratek (ČR)
  • iamgrunt (Jižní Korea)
  • Sk1pper (Brazílie)
  • vítěz kvalifikace (USA)
  • vítěz kvalifikace (Itálie)
  • Live4son (Hongkong)
  • Ognen Tuteski (Makedonie)

Xbox 360 hry (Dead or Alive 4, Project Gotham Racing 3, Tony Hawk's Project 8)

V Xbox hrách je konkurence přece jen o poznání méně čitelná než v hrách na PC a řada hráčů může překvapit. Proto o konkurenci českých hráčů pouze telegraficky. Vítěz DoA4 kvalifikace Radek Demjan se potká ve skupině s finalisty z Koreje, Finska, Nizozemska, Mexika a Hongkongu, zejména borec z Koreje určitě bude favoritem postupu. Na nejrychlejšího muže PGR3 kvalifikace Jana Svobodu čekají řidiči z USA, Švédska, Maďarska, Irska a Martiniku, uvidíme, jak se s konkurencí popere. Hlavní nadějí české výpravy se ale stává Martin Blažek ve hře Tony Hawk's Project 8, neboť do finále se přihlásili pouze 4 hráči. Medaile tak visí poměrně nízko. :)

Na los zbývajících čtyř her (Starcraft: Broodwar, FIFA 07, Command Conquer 3, Need For Speed Carbon) se podíváme příště, neměly by chybět ani reakce hráčů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám