Hlavní obsah

On-line hry: První domácí Battlefield 2 turnaj

Novinky, Michal Sztemon

V herně AMD PGCC Flóra se uskutečnil první velký domácí turnaj ve hře Battlefield 2, ve kterém vyhrál tým dead rabbit. Vyzpovídal jsem šéfa tohoto týmu, co si myslí o domácí BF2 scéně a kolik musí trénovat, aby byli nejlepší. Kromě toho nechybí ani další informace z domova i ze světa.

Článek

Novinky z domova

  • Čeští hráči Giacomo a Dark_Caleb z AMD Cyber Teamu si vedli velmi dobře na největší německé LAN party (cca 3500 účastníků) NorthCon nedaleko Hamburku. Giacomo vyhrál elitní Warcraft III turnaj a odvezl si tak barebone PC od Shuttlu, Dark_Caleb skončil v Broodwar turnaji druhý a získal tak kvalitní PC zdroj.
  • V průběhu minulého týdne se v Praze a Brně uskutečnil turnaj základních a středních škol ve hře Pán prstenů: Bitva o Středozem. Své reprezentanty do heren PG Cyber Café vyslalo 26 škol, nejlepšími byli Mikuláš Horyna z OA Holešovice a Filip Krejčíř z 1. Německého zemského gymnasia.
  • V herně AMD PGCC Anděl se odehrálo LAN finále AMD.Counter-Strike ligy. Nejlepšími v boji o 40 000 Kč byli SkyRiders, ve finále si poradili s týmem MhK v poměru 2:1 na mapy.
  • Populární strategická hra Age of Empires III má venku další patch. Ten nese označení 1.03 a řeší hlavně problémy při síťové hře. Pokud máte aplikován patch 1.02 a chcete upgradovat, stahujte zde.
  • Vůbec poprvé se v mezihernovém ČMSP turnaji hrál mód Warcraft III: DotA, a to konkrétně 3v3. Do heren PGCC dorazilo celkem 18 tříčlenných týmů, nejlépe byli připraveni unknowN illusioN, kteří ve finále porazili TnT. Právě o módu DotA se hodně hovoří v souvislosti s příštím ročníkem MČR v PC hrách.

Vítězové AMD.Counter-Strike ligy 3/05 z klanu SkyRiders.

Foto: www.progamers.cz

Novinky ze světa

  • Americký profihráč Johnathan "Fatal1ty" Wendel se rozhodl spojit své jméno s dalším herním produktem. Tentokrát jde o myš Creative's Fatal1ty 1010, na jejímž vývoji spolupracoval. Myš lze osadit závažím dle přání uživatele, spodní část je kompletně potažená teflonem. V obchodech bude myš k dostání v lednu, měla by stát cca 50 dolarů.
  • Česká Starcraft: Broodwar reprezentace sehrála další úspěšný zápas, tentokrát s týmem Maďarska. Byť byli Maďaři původně o dvě místa v tabulce před našimi borci, porážce 1:4 nedokázali zabránit. Vítězná série českých hráčů se tak natáhla už na osm zápasů.
  • Polský Counter-Strike klan Pentagram, dvojnásobný vítěz AMD Euro Cyber Cupu na Invexu a přední tým Evropy, obměňuje sestavu. Tým opouštějí dva hráči zibi a ruloN, místo nich přichází dvojice z druhého nejlepšího polského klanu DBR.
  • Blizzard nadělil "vánoční dáreček" 18 tisícovkám hráčů World of Warcraftu, když jim smazal účty z důvodu používání nepovolených programů na získávání peněz či věcí.

První recenzi myši Creative's Fatal1ty 1010 přinesl portál AmpedEsports.com

Foto: www.ampedesports.com

SK Gaming a Cooller vítězí na CPL Winter

Turnaj CPL Winter byl vždy v popředí zájmu profi hráčů. Právě tady se odehrávaly legendární CS souboje švédských NiP a amerických X3 a tady se zrodil fenomén Fatal1ty, tedy americký expert na veškeré akční duelové hry. Letos turnaj CPL ustoupil trochu do pozadí, přece jen se podařilo Korejcům, Číňanům nebo Francouzům rovněž sehnat dostatek prostředků, a tak je CPL je jedním z několika kvalitních turnajů.

Kromě jedné stálice (Counter-Strike 1.6) se objevily na scéně i dvě další zbrusu nové hry. Zatímco u Quake 4 se dá s velkou jistotou předpokládat, že se minimálně na rok usadí na většině světových turnajů, F.E.A.R. byl vůbec prvním pokusem dostat tuto hru do progamingu a v turnaji si zahrál např. Trevor "Midway" Schmidt, novinářská hvězda portálu GotFrag. Celková dotace činila 100 000 dolarů, což sice není málo, ale ani nijak zvlášť moc.

Counter-Strike:

CS turnaj s dotací 60 000 dolarů měl velmi slušné obsazení, z domácích amerických týmů nechyběl nikdo, ze světa byli asi nejvíce favorizováni Švédové SK Gaming, šance se dávaly i mousesports, překvapit mohli Asiaté. V průběhu turnaje se ukázalo, že SK Gaming jsou připraveni opravdu dobře a Švédové neprohráli ani jedinou mapu. Do velkého finále se probojovali korejští zástupci Lunatic-hai a ukázali, že Asiaté jsou i ve FPS hrách stále lepší. Až třetí skončil nejlepší americký tým, překvapivě to nebyli compLexity ani 3D, ale JaX Money Crew.

1. místo: SK Gaming (Švédsko) - 18 000 dolarů

1. místo: SK Gaming (Švédsko) - 18 000 dolarů2. místo: Lunatic-hai (Jižní Korea) - 12 600 dolarů

3. místo: JaX Money Crew (USA) - 8 400 dolarů

Quake 4:

Q4 turnajů se ještě mnoho neodehrálo, většina aktivních duelistů ještě v listopadu hrála Painkillera a připravovala se na finále CPL World Tour. Většina hvězd Painkillera (Holanďan Vo0, Američan Fatal1ty) zatím trénuje, v Q4 soutěžích se představí až v roce 2006. Nasazení hráčů do turnaje tak vycházelo spíš z toho, jak se jim vedlo v Quake 3 anebo v dalších FPS hrách, jediným směrodatnějším údajem byla nedávná LAN DreamHack. Po zajímavých bojích byl nakonec nejúspěšnějším hráčem ruský borec Cooller, který ve finále zdolal 2:1 na mapy Švéda toxica. Bronz pak bral další švédský hráč fox.

1. místo: mouz.Cooller (Rusko) - 9 000 dolarů

1. místo: mouz.Cooller (Rusko) - 9 000 dolarů2. místo: SK.toxic (Švédsko) - 5 700 dolarů

3. místo: fox (Švédsko) - 3 600 dolarů

Vítězové CPL Winter 2005 - švédský tým SK Gaming.

Foto: www.esreality.com

Rozhovor s předním českým BF2 hráčem Anachronem

O víkendu se v herně AMD PG Cyber Café Palác Flóra uskutečnila první větší LAN party u nás zaměřená na hru Battlefield 2, pořadatelem bylo domácí zastoupení Electronic Arts. Na vítěze čekala finanční odměna ve výši 10 000 Kč a různé věci s tématikou Battlefieldu, mně se podařilo vyzpovídat šéfa vítězného klanu dead rabbit, Anachrona.

Ahoj, můžeš se představit čtenářům?

Ahoj, jmenuju se Pavel Trakal, je mi 22 let a v současné době pracuji ve firmě zabývající se počítači. Kromě toho vedu BF2 klan dead rabbit, v BF2 světě jsem znám pod jménem Anachron.

Jak často trénuješ/trénujete a co považuješ za nejdůležitější pro hru v týmu?

Každý hráč z týmu hraje individuálně na veřejných serverech, kromě toho hrajeme 5x týdně zápasy, zejména se zahraničními týmy. Dohromady bych to viděl na cca 5 hodin tréninku denně. Battlefield 2 je simulací války, takže podobně jako na bitevním poli je nejdůležitější takticky správné velení a také to, aby tým poslouchal svého velitele.

Jak hodnotíš úroveň domácí Battlefield 2 scény?

Stejně jako v dalších hrách máme společnou komunitu se Slovenskem. Celkem je tady asi 10 týmů na slušné úrovni, řada z nich má potenciál se dále zlepšovat. Jsou tady nováčci, ale i old-school týmy hrající BF už od dob BF 1942. Za evropskou špičkou trochu zaostáváme, ale to se doufám časem změní.

Máš nějaký vzor ve světě (oblíbeného hráče, klan)?

Žádný osobní vzor nemám, ale rádi bychom jednou porazili švédský team9, který kraluje žebříčku v módu Infantry na evropském serveru ClanBase.

Co říkáš na EA turnaj v BF2, který jste vyhráli?

Jsem rád, že se turnaj uskutečnil a že na něj přijeli ti nejlepší. Organizace byla opravdu na úrovni, potěšily nás i ceny. :o) Bylo trochu nepříjemné, že se turnaj protáhl na 14 hodin, ale aspoň jsme si pořádně zahráli.

Jaké dáváš BF2 naděje na zařazení mezi progamingové hry?

Šance hře dávám pochopitelně velké, ale bude třeba trochu přizpůsobit pravidla hry. Napadá mě např. hraní 8vs8, infantry bez techniky a bez velitelů. Přece jen pro zápas 32vs32 by bylo asi obtížné shánět lidi.

Electronic Arts Battlefield 2 LAN - na plátně běžely zajímavé zápasy.

Foto: www.progamers.cz

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Age of Empires potřetí

Příznivci počítačových her a počítačů obecně už se určitě pilně připravují na nadcházející veletrh Invex-Digitex, kde bude kromě dalších věcí k vidění finále...

Výběr článků

Načítám