Hlavní obsah

On-line hry: Na Ukrajině se hrálo o dva milióny korun

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev v průběhu minulého týdne hostil finále Intel Extreme Masters, jednu z největších událostí evropského progamingu. Do hlavního města Ukrajiny se sjelo 84 hráčů, aby ve třech herních titulech soutěžili o 114 400 amerických dolarů.

Článek

Švédové se vracejí na trůn. Pobrali dvě zlaté medaile

Ukrajina, která se pomalu stává hlavním centrem aktuální evropské scény, tak snad poprvé organizovala akci světových měřítek bez pomoci milionáře Zhumy Arbaleta. Tentokrát za ní totiž stáli organizátoři štědře dotované série Extreme Masters, tedy společnosti Intel a ESL. Ovšem není pochyb, že Kyjev byl zvolen právě díky nedávným příspěvkům mocného mecenáše do progamingových kasiček.

Každopádně i bez jeho konkrétní pomoci se na IEM V European Championship ukázala jména toho největšího kalibru, kterými momentálně Evropa disponuje. V Counter-Strike 1.6 se v Kyjevě představili například domácí Natus Vincere, němečtí mousesports s ALTERNATE, polští Frag eXecutors, dánští mTw či švédští fnatic a SK Gaming. Quake Live se pyšnil jmény jako av3k, noctis, Cypher, spart1e nebo Cooller a StarCraft II zase hvězdami typu Sockeho, Sjowa, White-Raa, DeMusliMa či našeho PredYho.

Všichni ze zúčastněných dostali 500 $ na osobu už pouze za účast, z nichž si sice museli uhradit cestu a ubytování, ovšem minimálně dalších 300 $ na ně čekalo už za umístění na úplném chvostu, o peněžní motivaci tak bylo rozhodně postaráno. Největší lákadlo bylo vloženo do StarCraft II turnaje, kde byla za zlato vypsána odměna 7500 dolarů, v Quake Live a Counter-Strike 1.6 pak 4000 $ na hlavu (v případě CS 1.6, který se hraje 5 proti 5, šlo tedy o 20000 $ za první místo).

České želízko v ohni (PredY ) sice záhy vypadlo, když se umístilo s jediným vítězstvím na děleném posledním místě, ovšem o zajímavé zápasy nebyla nouze ani potom. V jeho kategorii nakonec bodoval Švéd Sjow, kterého paradoxně týden před Extreme Masters PredY porazil. Slušně si vedl také domácí White-Ra, který porazil jak třetího Brita DeMusliMa, tak i čtvrtého Poláka Tarsona, takže si na konto připsal 3500 $.

V Counter-Strike 1.6 se pro ukrajinské fanoušky odehrál šok, když jejich naděje a nejlepší tým roku 2010 skončil na nevděčné "bramborové" pozici. Před Na'Vi se umístili bronzoví Frag eXecutors, stříbrní mTw a zlatí fnatic, kteří ukázali, že v nové sestavě budou chtít zpátky na trůn. Quake Live kraloval zkušený Rus Cooller, jenž ve finále přehrál svého rivala av3ka z Polska. V souboji o třetí a čtvrté místo byl Francouz Strenx úspěšnější než jeho sok Cypher z Běloruska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám