Hlavní obsah

On-line hry: Ukrajinci nejvýdělečnějšími hráči historie

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další sezóna v progamingu je za námi a stejně jako loni je první novoroční článek on-line her věnován rekapitulaci, jak si kdo vedl a kolik si vydělal. A protože v roce 2010 po dvou letech padl rekord ve výdělečnosti, budeme se věnovat především jeho autorům.

Článek

Ukrajinské raketě se podařilo překonat švédskou nadvládu

Dosud platilo takové nepsané pravidlo, podle něhož byl rok co rok nejvýdělečnějším týmem nějaký Counter-Strike 1.6 celek ze Švédska. V minulosti to byl například už neexistující tým Ninjas in Pyjamas nebo stálice scény fnatic a SK Gaming. Právě tyto dva klany se postaraly o poslední dva rekordy, přičemž ten od SK platil od sezóny 2003 po dobu dlouhých šesti let. Tehdy v dobách, kdy ještě existovalo štědře dotované CPL, severští borci bodovali na devíti dotovaných akcích, z nichž čtyři byly právě pod záštitou zaniklého CPL, a na své konto si připsali 171 642 $.

Sumu organizace, která je německého původu, se podařilo překonat až koncem roku 2009 švédské sestavě fnatic, jež pro změnu hájí zájmy australského majitele. Famózní jízda vítězství cArna, f0resta, dsn a dalších trvala bezmála rok a zastavila se až na konečném výdělku 175 622 $. Ten sice nepramenil z konta Cyberathlete Professional League, ale podobně jako tehdy u SK se na něm čtyřmi triumfy podepsala soutěž Intel Extreme Masters od ESL, která měla své zastávky třeba v Dubaji či Chengdu.

A ačkoliv šlo pouze o rozdíl čtyř tisíc amerických dolarů, výkon byl o to úctyhodnější, že se už dávno nehrálo o tak závratné prizemoney, jako v letech minulých. V roce 2003 bylo například za 1. místo na CPL Summer 60 000 $, což je zatím nepřekonaná výhra. V sezóně 2009 sice ještě konkurovalo 50 000 $ za světové finále IEM3, jenže to bylo zdaleka opravdu vše, a fnatic tak z možných peněžních výher, kterých měli přesně 10, vymačkali téměř maximum.

V porovnání se švédskými výkony tak na první pohled, co se týče herních příležitostí, ztrácí na lesku rekord, jenž koncem roku 2010 padl v podání Natus Vincere, jenže zdání klame. Ukrajinská raketa si sice finančně přilepšila hned na 15 akcích, ale ty skoro v polovině případů nedosahovaly ani 10 tisíc dolarů.

Naopak tzv. Na'Vi si za své výkony a doslova neuvěřitelnou sérii vítězství zaslouží opravdový obdiv, a za jejich výdělek 221 750 $, kterým své kolegy pořádně trumfli, zatímco dnes stále hrající bývalí rekordmani vedle nich vypadali značně maličcí, si místo na výsluní zaslouží více jak kdokoli jiný!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám