Hlavní obsah

On-line hry: Jak na Counter-Strike

Novinky, Michal Sztemon

V dnešním díle informací ze světa profesionálních soutěžích v počítačových hrách se podíváme domů i do světa, v rozhovoru se zeptáme lídra nejlepšího českého Counter-Strike klanu AMD Cyber Team, jak se v této střílečce zlepšit.

Článek

Zprávy z domova

  • Zítra se uskuteční mezinárodní zápas mezi Českou republikou a Slovenskem, hranou hrou bude Starcraft: Broodwar. V posledním měření sil vyhráli Češi v poměru 6:1, uvidíme, jak to dopadne tentokrát.
  • Herna PG Cyber Café Oxid ve Velkých Bílovicích připravila pro své návštěvníky zajímavou soutěž ve všestrannosti. Během jara a léta s v ní uskuteční 6 turnajů ve hrách Age of Mythology, Counter-Strike, Starcraft: Broodwar, Warcraft III, UT2004 a Need for Speed Underground, hráč, který nasbírá nejvíce bodů, dostane počítač LYNX s procesorem AMD Athlon 64.
  • Česká kvalifikace na European Nations Championship, což je evropský pohár národů, proběhne během února. Hranými hrami jsou Counter-Strike, Warcraft III a UT2004, akci u nás znovu pořádá e-Sports.cz.
  • Jeden z nejlepších domácích hráčů Unreal Tournamentu 2004, sYsTema, přestoupil do britského týmu Levitation, který hraje např. prestižní EuroCup. sYsTema tak jde ve šlépejích dalšího kvalitního hráče dsN, jenž před nedávnem našel své uplatnění v Norsku.

Obrázek ze hry Warcraft III.

Foto: www.progamers.cz

Zprávy ze světa

  • Ve slovenské herně Train v Trenčíně se uskutečnil zajímavý CS turnaj, jehož účastníky byly i české klany. Nejlépe ze všech si vedli hráči profiklanu AMD Cyber Team, kteří ve finále porazili domácí defeaters.iGames 2:0 na zápasy. Za své vítězství ACT obdrželi 10 000 Sk, na defeaters "zbyly" 3000 Sk.
  • V Koreji byla zahájena LAN liga World eSports Games v Counter-Striku a Warcraftu. Zatím se zdá, že domácí W3 borci nebudou mít vážnější konkurenci, v Counter-Striku zase překvapují Číňané, ale vše je teprve na začátku a majitele 135 000 dolarů se dozvíme až v březnu.
  • Známý portál Global Gaming League uspořádal na svých stránkách anketu o nejlepší světové hráče ve čtyřech FPS hrách (CS, UT2004, Quake3, Painkiller), mezi nejlepší se celkem pochopitelně neprobojoval žádný Čech. Kompletní výsledky najdete zde.
  • Vítězem CS Nations Cupu na serveru ClanBase se stal překvapivě celek Velké Británie, který dokázal porazit hvězdami nabitou sestavu Švédska nejtěsnějším poměrem 16:14. O třetí místo si to rozdají Rusové s Poláky, český výběr nedokázal postoupit ze základní skupiny.

Rozhovor s Tassem, velitelem klanu AMD Cyber Team

AMD Cyber Team je jediný profesionální klan u nás, jehož hráči za své hraní pobírají pravidelný měsíční plat. Kromě toho mají zajištěnu hernu pro své tréninky, jednou měsíčně se podívají do zahraničí na nějaký ten turnaj. Během prosince v týmu došlo ke generační obměně, když odešli Jakub "obluda" Novotný a David "eraser" Lošek, ale noví hráči do týmu zapadli velmi dobře, a tak už dnes jsou ACT opět na české špičce. Slovenskému hráči Tassovi, který dělá u ACT velitele (fighleadera) jsem položil pár otázek týkající se Counter-Striku.

Nová sestava ACT - zleva riki, dave, rasan, tasso a efron.

Foto: www.cyberteam.cz

Ahoj, můžeš se představit čtenářům?

Hi, jmenuji se Miro Kolínsky, mám 20 let a kromě jiného hraji i CS za AMD Cyber Team.

Co bys doporučil hráčům, kteří chtějí hrát CS "vážně"?

Trénovat, trénovat, trénovat. Aby se člověk vypracoval, musí tomu obětovat nespočetné hodiny hraní. Je zapotřebí hrát co nejvíc zápasů, sledovat dema dobrých hráčů a naučit se používat hlavu. Hráče, kteří hrají hlavou, můžeme u nás spočítat na prstech jedné čtyřprsté ruky, i to je důvod, proč nemáme žádný TOP CS klan.

Jak velký vliv na herní výkon má hardware?

Rozhodující. Pokud nemáte stálých 100 fps, dobrou myš, podložku, monitor, připojení atd., nemůžete podávat 100-procentní výkony. Naštěstí CS není až tak hardwarově náročné, a tak se většina hráčů může zabývat jinými problémy než klesajícím počtem fps.

Jak často trénujete a čemu se v tréninku věnujete?

Momentálně se nacházíme v období, kdy trénujeme tak 6 dní týdně, každý den několik hodin, kromě toho všichni trénujeme individuální střelbu. Snažíme se hrát co nejvíce proti dobrým zahraničním soupeřům a průběžně pracujeme na taktikách a zlepšování týmové hry.

Je lepší trénovat v herně nebo přes internet s pomocí hlasové komunikace?

Herna je mnohem lepší, jednak je to skvělá příprava na LAN turnaje, ale hlavně poskytuje možnost lepší komunikace (bez zpoždění komunikačních programů). Každou chybu si hned můžeme prodiskutovat a vždy po skončení tréninku analyzovat hru. Myslím si, že nám to hodně pomáhá.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: ČMSP bojuje s piráty

Vedení Českomoravského svazu progamingu vyzvalo tento týden své členy, aby se postavili proti nelegálně provozovaným počítačovým hernám. Samozřejmě nechybí...

On-line hry: Nejen o PG Cyber Show v Brně

V pátek večer se v kině Palace Cinemas Olympia v Brně uskuteční mezistátní zápas mezi Counter-Strike reprezentacemi Česka a Slovenska. Více informací nejen...

Výběr článků

Načítám