Hlavní obsah

Odstrašující film Seznamu ukazuje tragické následky kyberšikany

Novinky, mif

Jak tragické mohou být následky kyberšikany, ukazuje nový film Na hory. Šestnáctiminutový debutový snímek režiséra Braňa Holička vypráví příběh mladého chlapce, který se stal obětí vydírání na internetu. Film vznikl v rámci projektu Seznam se bezpečně, za kterým stojí společnost Seznam.cz.

Upoutávka na film Na horyVideo: Seznam.cz

 
Článek

„Film vypráví o tom, co našim dětem může způsobit obyčejné brouzdání po internetu, a ukazuje, jací se na něm pohybují lidé,“ vysvětlil Braňo Holiček, který se ujal režie nového snímku a zároveň patří k dlouhodobým ambasadorům projektu Seznam se bezpečně.

Nejspíše i proto si uvědomuje, jak důležitá je mezi mladistvými osvěta. „Je děti potřeba neustále upozorňovat nejen na přínosy, ale i rizika, která online svět přináší,“ doplnil Holiček.

Hlavní roli si ve filmu Na hory zahrál Lukáš Veřtát, role jeho rodičů pak ztvárnili Martin Finger a Gabriela Míčová.

Premiéra filmu Na hory se bude konat v úterý 29. května na filmovém festivalu ve Zlíně, televizní diváci se na ni mohou těšit ve středu 30. května v Televizi Seznam a uživatelé internetu najdou film Na hory ve čtvrtek 31. května na domovské stránce Seznam.cz.

Vydírání dětí není výjimečné

Vydírání dětí na internetu není nijak výjimečné. Týká se přibližně osmi procent dětí, přičemž pouhá dvě procenta z nich se svěří svým rodičům. „Nejčastějším důvodem, proč se dítě nesvěří rodičům, je pocit studu, obava z nepochopení a určité formy trestu. Radíme dětem, aby se se svými problémy obracely alespoň na specializovaná centra, kde se mohou svěřit anonymně,“ uvedl Martin Kožíšek, specialista na internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz a jeden z autorů projektu Seznam se bezpečně, z jehož dílny nový film Na hory pochází.

S některou z forem kyberšikany se setkalo 51 % dětí. Nejčastěji se jedná o průnik na účet s cílem dostat dítě do problémů (35 %), následují verbální útoky (34 %). Z těch nejzávažnějších je to pak vydírání (8 %) a vyhrožování a zastrašování (18 %).

„V poradně se setkáváme s obrovským počtem případů, u kterých nás zaráží brutalita útoků. Je to dáno hlavně tím, že nejčastějšími útočníky jsou lidé ve věku 17 až 25 let, kteří mají technologickou zdatnost a dobře znají online prostředí. Věk útočníků se navíc stále snižuje,“ upozornil Kožíšek.

O projektu Seznam se bezpečně

Tématem kyberšikany se česká internetová jednička zabývá intenzivně již devět let, za tu dobu zástupci Seznam se bezpečně objeli se svými přednáškami a besedami několik stovek škol po celé České republice, Martin Kožíšek stál u zrodu tří odborných filmů a knihy Bezpečně n@ internetu

V rámci projektu byly natočené i krátké vzdělávací video spoty připravené ve spolupráci s Divadlem v Dlouhé pod názvem Křečci v síti, které jsou cílené zejména na mladší děti. Pro ty starší vzniklo Desatero s Benem Cristovaem.

Divadelní inscenace #jsi_user, která pak vznikla ve spolupráci se Studiem Ypsilon, měla více než stovku repríz. Součástí projektu je i poradna, která řeší ročně několik set případů nejen dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám