Hlavní obsah

Objem obchodů s kryptoměnami v Česku v pololetí stoupl na 3,5 miliardy Kč

Praha

Češi v prvním pololetí letošního roku nakoupili kryptoměny za téměř 3,5 miliardy korun, což je více než dvojnásobek proti srovnatelnému období loni. Proti začátku roku se v posledních měsících růst objemu obchodů zpomalil. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší zájem je o obchodování s bitcoiny. Po propadu téměř o 50 procent proti letošnímu historickému maximu se cena zastavila na hladině mezi 33 000 a 34 000 USD, tedy asi 740 000 Kč, a investoři vyčkávají na nějaký impulz. V meziročním srovnání je cena bitcoinu nicméně vyšší o 270 procent.

„Výrazný pokles ceny bitcoinu se samozřejmě projevil i na objemu obchodů. Nyní trh čeká na nějakou zprávu, která by podpořila poptávku. Protože jsme podobný scénář očekávali, tak jsme k obchodování přidali digitalizované fyzické zlato a na podzim začneme nabízet ethereum,” uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Pod výprodejním tlakem se bitcoin ocitl v květnu, kdy se od něj odvrátila automobilka Tesla. Oznámila totiž, že jej přestává přijímat jako platidlo při koupi svých vozů. Začátkem roku přitom záměr Tesly přijímat bitcoiny jako platidlo zásadně přispěl k jejich cenovému růstu na historický vrchol.

Další ránu bitcoinu zasadil zejména přístup čínských úřadů, které zintenzivňují své úsilí o potlačení těžební aktivity v segmentu kryptoměn. Snaží se tak snížit spotřebu elektřiny vyráběné z nekvalitního uhlí.

Třetí největší kryptoměna světa vyvolává obavy u ekonomů

Internet a PC

Podle Štěpána Hájka z Purple Trading zájem o investování do kryptoměn po výprodeji pochopitelně klesl. Důvěra, kterou investoři měli v trh, se vrací zpátky velmi pomalu a bude trvat dlouho, než se vrátí zpět nálada, kdy býčí trh bude mít ideální podmínky pro další růst. I přesto lze z dlouhodobého hlediska vnímat aktuální ceny většiny kryptoměn jako atraktivní. Postupem času se však bude více věnovat pozornost udržitelnějším projektům, než je bitcoin a kryptoměny jako například Cardano by mohly ukázat, jak lze reálně implementovat blockchainovou technologii do běžného života.

Objem 3,5 miliardy korun je podle makléře Wood & Company Petra Beneše pouhý zlomek z celkové částky, která se na finančním trhu v ČR zobchoduje. „Počet investorů ale utěšeně roste. Lidem se prostě kryptoměny líbí, ale investují do nich jen velmi malou část svého kapitálu, což je pochopitelné. Kryptoměny nadále zůstávají velice spekulativní třídou aktiv, kde je možné v krátké době realizovat velké zisky, ale i ztráty,” dodal.

Přetrvávající vysoká volatilita kryptoměn je podle jednatele Imperium Finance Václava Kosáčka největší překážkou a příležitostí pro všechny. „Z tradingového pohledu je to skvělé aktivum. Právě schopnost jít do kalkulovaného rizika a disciplinovaně ho řídit, je z mého pohledu naprosto esenciální pro úspěch při obchodování, a to nejen s kryptoměnami," řekl.

Kdo investuje bitcoiny, dostane občanství. Salvador vsadil na kryptoměny

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám