Hlavní obsah

O virech, které se podepisují cizím jménem

Novinky, Tomáš Přibyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepochybuji, že se to někomu z vás už stalo. Přišel výhrůžný e-mail od zcela neznámé osoby, v němž jste obviňován/obviňována ze šíření počítačových virů.

Foto: Slezskoostravský hrad
Článek

Přitom máte kvalitní antivirový program, správně jej používáte, problém následně konzultujete se specialistou. Počítač se zdá býti čistý. Jenomže autor dotyčného zpravidla agresívního e-mailu si trvá na svém. Můj antivirový program hlásí, že jste mi poslal virus a hotovo!

Kde se stala chyba?

Chyba je v jedné skutečnosti. E-mailová adresa odesílatele totiž nemusí vůbec nic vypovídat o tom, kdo je skutečným odesílatelem. Spíše by se mělo napsat: z jehož počítače se virus rozesílá. Pro škodlivý kód je totiž úplně jednoduché adresu odesílatele změnit; nejčastěji je použita jiná, již existující. Proč to viry dělají?

Odpovězme si poměrně jednoduchým příkladem. Virus napadne počítač pana A. Pan A je šetrný nebo nezkušený, takže nepoužívá antivirovou ochranu. Výsledkem je, že se virus rozešle na všechny strany. Nejčastěji k získání seznamu kontaktů použije třeba e-mailový adresář.

Všem těmto obětem pak přijde v elektronické poště virus. Jenomže ne každý je šetrný nebo nezkušený, takže antivirová ochrana většinu těchto virů zachytí. Lidé pak mohou zpětně pana A varovat: Pozor, rozesíláte viry!

Je v tom nevinně

A teď si představte navlas stejnou situaci jen s tím rozdílem, že virus při odchodu z počítače změní adresu odesílatele. Takže místo pana A tam podvodně uvádí jako odesílatele paní B. Její adresu si mohl najít třeba v adresáři pana A. Následně dochází k situaci, kdy se světem šíří virus, který se tváří, jako by jej odesílala paní B. Ta přitom může být na dovolené - virus pouze použil její jméno.

Antivirové programy pak hlásí, že od paní B chodí viry. Lidé jí následně píší e-maily: někdy slušné, někdy méně slušné. A když se paní B vrátí z dovolené, nestačí se divit. Přitom je prakticky bezmocná, neboť je nesmírně obtížné zjistit, ze kterého počítače se virus skutečně šíří. Výsledkem je, že paní B je stále zasypávána e-mailovými varováními, kdežto skutečného viníka (pana A) nikdo neupozorní.

Braňte se...

Škodlivé kódy jsou stále vynalézavější. A dobrá antivirová ochrana se stává ve světě počítačů stejnou samozřejmostí jako tekoucí voda ve světě reálném.

Á propo, až budete usedat ke klávesnici a dštít oheň a síru na šiřitele virů, volte vhodně slova. Možná si spravujete náladu na nevinném člověkovi.

(Autor je přední odborník na antivirovou ochranu)

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 22/2003: Paměti zdražují až o 25%!

Jako každé dva týdny vám i dnes nabízíme pravidelný servis "softwaru pro váš hardware" (s několika novinkami) a nechybí ani cenový přehled, který naznačí...

Výběr článků

Načítám