Hlavní obsah

Nové domény si registrují státy i města, už jich je více než sto

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový správce internetových domén ICANN předloni odstartoval jednu z největších změn v historii internetu. O registraci generických domén nejvyšší úrovně mohou žádat firmy i státní organizace. Doposud tak učinilo přes sto subjektů. Již brzy bychom se mohli místo zavedených koncovek .cz, .com či například .eu dočkat například webových stránek zelvy.ninja, karty.uno nebo luxusni.photo.

Foto: Novinky

Článek

„Pokud se omezím pouze na latinkové domény, tak nejkratší domény mohou být třípísmenné. V kořenové zóně je v současnosti 19 takových. V rámci této nové vlny přibyly .cab, .ceo, .kim, .onl, .red, .uno a .wed. Naopak nejdelší doména je .international a o jeden znak kratší je .construction. Své vlastní domény již získala dvě města, shodou okolností hlavní města našich německy mluvících sousedů – .berlin a .wien,“ uvedl Ondřej Filip, ředitel sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Podle něj je možné již některé z navrhovaných domén registrovat, konkrétní čísla dokazující zájem o nové generické domény však zatím nejsou k dispozici.

„Osobně jsem poměrně skeptický o užitečnosti celé řady nových domén. Z první várky mě zaujala například .solar, ta by vlastně měla být v naší zemi celkem populární. Rozhodně budu zvědavý na čísla domén jako .ninja či .plumbing. Zajímavé bude pozorovat souboj domén .pics, .photo, .photos a .photography," podotkl Filip.

Až doposud existovalo pouze 22 domén nejvyšší úrovně, jako je .cz, .com, .eu či .org.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám