Hlavní obsah

Počet domén .cz loni stoupl o osm procent na 1,1 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet domén s koncovkou .cz se loni meziročně zvýšil o osm procent na současných 1,105 miliónu. Průměrné měsíční registrace se pohybovaly nad 20 000 doménových jmen. Vyplývá to z Domain Reportu sdružení CZ.NIC.

Foto: Novinky

Článek

Nejvíce registrací se uskutečnilo v březnu a nejméně v prosinci. Nejvíce držitelů pochází z Prahy s podílem přes 30 procent. Nejméně vlastníků je z Karlovarského kraje. Z držitelů, kteří mají sídlo mimo Českou republiku, jich stále většinu tvoří obyvatelé Slovenska, dále Německa a USA.

Mezi doménami s koncovkou .cz převládají stejně jako v roce 2012 devítiznakové domény, kterých je přes 100 000. Domény s jedním a dvěma znaky jsou už delší dobu vyčerpány, tříznakové domény jsou obsazené z více než jedné třetiny a v současnosti zbývá kolem 30 000 kombinací. Od předloňského roku se snížil počet doménových jmen s maximálním povoleným počtem 63 znaků ze sedmi na šest.

Největší skupinu stále tvoří držitelé s jedinou registrovanou doménou, kterých je 429 000, držitelů se dvěma registrovanými doménami bylo 57 539 a se třemi 20 283. Nejvyšší počet domén, které měl zaregistrované jeden držitel, byl 3292.

Zabezpečení DNSSEC loni používalo 400 000 domén. Před pěti lety jich přitom byla zhruba tisícovka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám