Hlavní obsah

Nové digitální TV vysílání bude možné sledovat takřka v celém Česku

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina tuzemských domácností bude moci už v letošním roce přijímat novou generaci pozemního digitálního televizního vysílání. Pokrytí standardem DVB-T2 totiž České radiokomunikace rozšíří v letošním roce až pro 99 % domácností. Informovali o tom zástupci radiokomunikací.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V současnosti sítě DVB-T2 pokrývají 97 % tuzemských domácností, neboť tento týden bylo spuštěno vysílání z vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Mikulov – Děvín. Aktuálně je tak v provozu již 22 z celkem 26 plánovaných vysílačů pro druhou generaci pozemního digitálního vysílání.

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. Po tomto datu bude starší digitální vysílání zcela vypnuto.

Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Více programů, lepší kvalita

Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější nebo je vybavit speciálními set-top-boxy. A to bude platit i v případě DVB-T2. Pokud tedy lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal, budou potřebovat nové zařízení – buď zmiňovaný set-top-box, nebo přímo nový televizor.

Nový standard tak může představovat pro řadu uživatelů finanční zátěž. Na druhou stranu jeho přednosti jsou nepopiratelné. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Je nutné zdůraznit, že na nový standard je drtivá většina televizorů v obchodech již připravena. Pokud tedy například některé domácnosti kupovaly novou TV na Vánoce, je velmi pravděpodobné, že bude schopná DVB-T2 přijímat.

Přechod se netýká každého

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

To jinými slovy znamená, že majitelé výše zmiňovaných televizních přípojek nebudou muset v souvislosti s přechodem na DVB-T2 utratit ani korunu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám