Hlavní obsah

Nová strategie má pomoci EU přilákat 45 miliard eur do technologií

Brusel

Evropská unie chystá novou strategii pro digitální inovace, jejímž cílem je zvýšit v Evropě počet začínajících firem, takzvaných start-upů, zaměřených na hlubokou technologii, tedy na špičkové technologické inovace. Strategie má přilákat soukromé investice za 45 miliard eur (1,1 bilionu Kč) a usnadnit zakladatelům udržet si kontrolu nad firmou po jejím vstupu na burzu. S odvoláním na návrh strategie to uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Yves Herman, Reuters

Počítačové čipy (ilustrační foto)

Článek

Strategie má být předložena ve druhé polovině letošního roku. Umožní zakladatelům a rodinám udržet si kontrolu ve firmě i po jejím vstupu na burzu a současně získat více finančních prostředků a využívat i výhod souvisejících se vstupem na burzu.

V EU je mnohem méně technologických firem zaměřených na hlubokou technologii než v USA a Číně. Evropská komise (EK) to připisuje roztříštěnosti a povaze firem rizikového kapitálu v Evropě, které nejsou ochotny pouštět se do příliš velkého rizika.

„Evropa potřebuje přilákat institucionální investory, aby investovali do hlubokých technologických inovací,” uvedla minulý týden na summitu o inovacích komisařka pro výzkum a inovace Marija Gabrielová. „Zvýšení podílu evropského kapitálu investovaného do inovativních společností a start-upů je jedním z našich hlavních cílů.”

Evropská komise podpoří desítkami miliard eur výrobu čipů v Evropě

Hardware

Strategie zahrnuje Akt o kótování akcií, který má zjednodušit požadavky pro vstup firem na burzu. Může také navrhnout, aby země EU sladily své regulace týkající se duální akciové struktury. V současnosti si každá burza v Evropě stanovuje vlastní pravidla.

Strategie má také povolit zemím využívat státní podporu pro testování a experimentální infrastrukturu a umožnit začínajícím podnikům experimentovat s pružnějšími předpisy, zvláště v případě firem zaměřených na obnovitelný vodík a umělou inteligenci. Vzniknout má také pracovní skupina, která by pomohla start-upům nabízet opce na akcie novým zaměstnancům.

Evropská komise také upozorňuje, že EU prohrává celosvětový závod o talenty, protože výzkumní a akademičtí pracovníci se stěhují do USA. Zahájí proto iniciativu pro talenty, jejímž cílem je najít jeden milion lidí pro práci v hlubokých technologiích. Iniciativu podpoří 20 miliony eur z rozpočtu EU a doplnit ji mají další peníze od veřejných a soukromých organizací. Komise rovněž zahájí jednání s jednotlivými zeměmi s cílem přilákat talenty ze třetích zemí, hlavně usnadněním získávání víz pro začínající podnikatele.

Cílem EK je také vytvořit „údolí pro inovace v hluboké technologii”, která mají zajistit, že prospěch z inovačních plánů budou mít regiony v celém bloku. Poskytnout na to chce zhruba deset miliard eur z Evropského fondu pro regionální rozvoj a dalších 170 milionů eur z rozpočtu EU na výzkum a z fondů soudržnosti.

Německo uvolní deset miliard eur na podporu rozvoje technologických start-upů

Internet a PC

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám