Hlavní obsah

Notebook, ze kterého Bill Clinton poslal první e-mail do vesmíru, se vydražil za 1,2 miliónu korun

Novinky, mif
Boston

Notebook, který používal někdejší americký prezident Bill Clinton, se minulý týden v Bostonu vydražil za rekordní sumu 60 667 dolarů. V přepočtu více než 1,2 miliónu korun neznámý sběratel zaplatil za stroj, z něhož hlava Spojených států poslala historicky první e-mail do vesmíru. Upozornil na to server BGR.

Foto: Profimedia.cz

Bill Clinton při psaní prvního e-mailu do vesmíru. Notebook na snímku byl předmětem aukce.

Článek

Právě fakt, že Clinton poslal z tohoto stroje v listopadu roku 1998 e-mail mimo naši planetu, přispěl ke konečné částce nejvíce. Příjemcem byl tehdy 77letý astronaut John Glenn, který byl na palubě raketoplánu Discovery.

Laptop přitom prezidentovi ani nepatřil, půjčil si jej od lékaře Roberta Darlinga, který tehdy působil v Bílém domě. Americké tajné služby totiž tehdy Clintonovi z bezpečnostních důvodů nedovolovaly používat e-mailovou schránku.

Text e-mailu byl prostý. „Hillary (tehdejší první dáma USA, pozn. red.) a já jsme se při čekání na start skvěle bavili,“ napsal tehdy Glennovi Clinton.

Bostonská aukční síň nabízela starý notebook Toshiba Satellite prostřednictvím on-line aukce. Součástí stále ještě funkčního stroje, který pracuje pod operačním systémem Windows 95, bylo i kompletní příslušenství a na pevném disku byla uložena kopie Clintonova e-mailu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám