Hlavní obsah

Natruc Číně? Hongkongská vláda chce umožnit kryptoměnové obchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Hongkongská vláda plánuje umožnit drobným investorům obchodovat s kryptoměnami a kryptoburzovními fondy. Chce tak obnovit status města jako centra fintechových firem, informovala agentura Reuters.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Hongkong dříve zvažoval, že vyhradí obchodování s kryptoměnami pouze profesionálním investorům. Navrhovaná pravidla by ale omezila inovace v oblasti digitálních aktiv a už přiměla spoustu začínajících fintechových podniků k přesunu na jiné trhy, jako je Singapur a Dubaj.

Úřady zahájí konzultační proces o poskytnutí „vhodného stupně přístupu“ retailovým investorům k virtuálním aktivům, řekl podle Reuters ministr financí Paul Chan na konferenci Hong Kong Fintech Week. „Chceme, aby naše politika byla jasná globálnímu trhu, abychom demonstrovali naše odhodlání prozkoumat fintech s globální komunitou virtuálních aktiv,“ dodal.

Legalizace maloobchodního obchodu s kryptoměnami by Hongkong dále odlišila od pevninské Číny, která zavedla všeobecný zákaz obchodování s kryptoměnami. „Je to pozitivní krok, protože vysílá silnou zprávu, že Hongkong zaujímá odlišný přístup k regulaci svého kapitálového trhu,“ řekl generální ředitel kryptomakléřské společnosti Metalpha Adrian Wang.

Sázka, která nevyšla. Salvador míří po zavedení bitcoinu k bankrotu

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám