Hlavní obsah

Mlynář spustil vládní informační portál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRNO

Ministerstvo informatiky v pondělí spustilo svůj nový informační portál. Zde jsou připraveny platné texty zákonů, překlad směrnic Evropské unie, ale také kontakty na úřady včetně úředních hodin. Dosud byl portál ve zkušebním provozu.

Foto: S. Robinson archiv

Scott Robinson - NASA

Článek

Původní informace uváděla jako termín spuštění 6. říjen. Ještě dnes ráno však stránky avizovaly, že portál (www.portal.gov.cz) bude oficiálně spuštěn 7. října.

Pokud si zájemce zadá na stránkách jméno své obce, systém mu například zobrazí všechny jemu příslušné úřady. Za správnost údajů odpovídá příslušný úřad nebo radnice. Uživatel může také využít nabídky vyřešení řady životních situací. Dozví se tak například, které doklady potřebuje pro vyřízení daného problému, kde, s kým, kdy a co může řešit, či podle kterých právních předpisů má postupovat. On-line podání příští rok

Cílem ministerstva informatiky je umožnit na stránkách elektronické vyřízení nejdůležitějších podání. Zatím ale funguje pouze pilotní projekt s Českou správou sociálního zabezpečení, například hlášení o zaměstnancích pro malé firmy. Podle vyjádření ministra informatiky Vladimíra Mlynáře pro Radiožurnál se větší rozvoj transakční části očekává od příštího roku. S tím souvisí i využití elektronického podpisu.

Portál je již ve spouštěcí podobě srovnatelný s portály v okolních zemích. "Rozhodně to není žádná Popelka," zdůraznil Mlynář.

Podle dřívějších informací ministra Mlynáře, bude roční provoz stránek stát 40 miliónů korun, tedy čtyři koruny na obyvatele. Pro veřejnost jsou ale všechny služby bezplatné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám