Hlavní obsah

Na světě je přes čtvrt miliardy internetových domén

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkový počet registrovaných domén přesáhl v globálním měřítku 276 miliónů, což je meziroční nárůst o 7,5 procenta. Téměř polovina jich je registrována pod koncovkou .com. Vyplývá to ze statistik organizací Verisign a CENTR.

Nejpočetnější je se 127,1 miliónu registrací .com.

Článek

„Suverénně nejpočetnější je se 127,1 miliónu registrací .com,“ uvedl Jiří Průša ze sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu. Podle něj druhá příčka patří koncovce .tk, která patří malému ostrůvku Tokelau v Oceánii.

„Aktuálně je v této doméně 23,7 miliónu registrací, tedy asi o polovinu více, než má německá doména .de. Ta má 'pouhých' 15,7 miliónu registrací,“ podotkl Průša.

Foto: CENTR

Největší světové domény

„Zajímavý je také pohled na to, jaké národy registrují nejvíce domén v přepočtu na obyvatele dané země. V této statistice na první místo stoupá maličké a v jiných grafech neviditelné Lichtenštejnsko, kde připadá 1,75 domény na každého obyvatele, tedy Přibližně 10krát více než v Německu,“ konstatoval zástupce sdružení CZ.NIC.

Podle něj ale pozici ve statistikách ovlivňuje také atraktivita koncovky. „Druhé místo drží Černá Hora. Zde je však většina držitelů ze zahraničí – koncovka .me je velice zajímavá především pro anglicky mluvící uživatele internetu,“ uzavřel Průša.

V České republice připadá na sto obyvatel jedenáct internetových domén.

Foto: CENTR

Penetrace doménami

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám