Hlavní obsah

Mytob: Nový rychle se šířící e-mailový virus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden bylo detekováno osm nových variant červa Mytob. V pondělí uvedla společnost Symantec, že zachytila jeho další dvě nové verze. Firma doporučuje neprodleně provést aktualizaci bezpečnostního softwaru.

Článek

Společnost Symantec označuje nebezpečnost viru Mytob [popis zde] jako průměrnou.

Stejně jako jeho předešlé verze i dnešní obsahují tzv. schopnosti trojanů a napadají pouze operační systém společnosti Microsoft. Červ používá vlastní SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) k dalšímu rozesílání na adresy zjištěné z napadeného počítače. Aplikace využívá také bezpečnostní chyby ve Windows (Local Security Authority Service Remote Buffer Overflow), kterou už Microsoft opravil prostřednictvím pravidelně vydávaných záplat.

Anketa
Kdy jste naposledy objevili ve svém PC virus?
Hlasujte v anketě pod článkem

Poslední verze viru Mytob umí zabránit napadenému počítači v přístupu na weby s bezpečnostními aktualizacemi - jsou to například servery společnosti Microsoft, Symantec, Sophos, McAfee, Kaspersky a další.  

Elektronické zprávy, které viry Mytob.R a Mytob.S obsahovaly, byly vybaveny například texty "good day, mail transaction failed, here are your banks documents."

Anketa

Kdy jste naposledy objevili ve svém PC virus?
Dnes
18,3 %
Bude tomu asi týden
24,5 %
Minulý měsíc
16,8 %
Naposledy loni
28,5 %
Nikdy
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 660 čtenářů.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Související témata:

Výběr článků

Načítám