Hlavní obsah

Musk bude ředitelem Twitteru. Ale na omezenou dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americký podnikatel a vizionář Elon Musk zamíří do správní rady Twitteru, stane se jejím členem a na omezenou dobu také ředitelem. V úterý to potvrdilo vedení této sociální sítě. Ředitel automobilky Tesla se stal v tomto měsíci největším akcionářem Twitteru, když získal ve firmě podíl 9,2 procenta.

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Článek

Musk bude podle dohody zastávat funkci ředitele, jeho funkční období však skončí na výroční valné hromadě akcionářů v roce 2024.

Po dobu, kdy bude členem správní rady, a 90 dní po ukončení členství nebude smět Musk sám nebo ve skupině vlastnit více než 14,9 procenta akcií Twitteru.

„Jsem nadšený, že se mohu podělit o to, že jsme jmenovali Elona Muska do naší správní rady,“ uvedl na svém účtu na Twitteru generální ředitel Parag Agrawal.

„Je vášnivým vyznavačem i intenzivním kritikem naší služby, což je přesně to, co potřebujeme v Twitteru i ve správní radě, abychom byli v dlouhodobém horizontu silnější,“ dodal.

Musk koupil podíl v Twitteru. Akcie vystřelily vzhůru

Internet a PC

Akcie Twitteru v pondělí po oznámení, že Musk se stal největším akcionářem, posílily o 27 procent. Ve středu si po zahájení obchodování připisují zhruba pět procent.

Dosazení Muska do správní rady a omezení množství akcií, které smí získat po dobu, kdy bude ředitelem, může být ze strany Twitteru strategickým krokem.

Musk se stal jeho největším akcionářem, ale také otevřeně zpochybnil oddanost platformy svobodě projevu a prvnímu dodatku americké ústavy, upozornila agentura AP.

Chce změnit Twitter

Musk je hojným uživatelem Twitteru. Na této síti působí od roku 2009 a sleduje ho zde více než 80 milionů lidí. Jeho příspěvky jsou často citovány v médiích a nezřídka budí kontroverze.

Sociální síť využil k několika oznámením, včetně zprávy o privátní transakci Tesly, kvůli které se dostal pod kontrolu regulačních orgánů. Podle pondělní zprávy vlastní 73,5 milionu akcií Twitteru v hodnotě zhruba tři miliardy USD (66,6 miliardy korun).

Musk se konkrétně nevyjádřil k žádným změnám pravidel Twitteru, které by mohl prosazovat. Na svém účtu však v úterý napsal, že chce v příštích měsících „Twitter výrazně vylepšit“.

V březnu Musk sdělil svým příznivcům, že vážně uvažuje o „vytvoření vlastní sociální sítě“.

Časopis Forbes v úterý představil svůj nejnovější žebříček nejbohatších lidí planety s majetkem přes jednu miliardu USD.

V čele žebříčku se letos objevil právě Musk, který z první pozice sesadil zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose. Forbes odhadl Muskův majetek na 219 miliard USD.

Nejbohatším člověkem planety je Elon Musk

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám