Hlavní obsah

Xiaomi utržilo přes 300 miliard. Covidu a nedostatku čipů navzdory

Šanghaj

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi zvýšil ve čtvrtém čtvrtletí tržby o 21,4 procenta na 85,58 miliardy jüanů (301 miliard Kč), a překonal tak odhady. Odbyt mobilních telefonů se pomalu zvyšuje po globálním nedostatku čipů a po nejhorší fázi pandemie, uvedla agentura Reuters.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Logo společnosti Xiaomi

Článek

Analytici odhadovali tržby na 81,80 miliardy jüanů. Očekávání analytiků překonal i čistý zisk, který se v období tří měsíců do konce prosince zvýšil o 39,6 procenta na 4,47 miliardy jüanů.

"V roce 2021 jsme zažili velmi složitou situaci," řekl při konferenčním hovoru prezident Xiaomi Wang Siang. "Odbyt je ve velmi vážné nebo napjaté pozici a jsou zde i geopolitické dopady. Výkon Xiaomi však ukázal, že jsme odolnou společností," dodal. Firma v posledním loňském čtvrtletí odeslala prodejcům 44,1 milionu chytrých telefonů, to je meziročně o 4,4 procenta více.

Němci zkoumali telefony Xiaomi. Nařčení Litvy o cenzuře se nepotvrdilo

Mobil

Xiaomi minulý rok přebírala podíl na svém domácím trhu v Číně na úkor konkurenční firmy Huawei, která se potýkala s americkými sankcemi. Huawei se však ve druhé polovině roku dokázala vrátit s větší silou a zakončila čtvrté čtvrtletí s 16procentním tržním podílem v Číně, který tak byl stejný jako podíl Xiaomi, uvedla společnost Canalys.

Za celý loňský rok zvýšila společnost Xiaomi tržby o 33,5 procenta na 328,3 miliardy juanů, což je také více, než se čekalo. Firma hodlá v příštích deseti letech investovat deset miliard dolarů do výroby elektromobilů, které doufá uvést na trh do roku 2024.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropskému trhu se smartphony kraluje Xiaomi

Na evropském trhu se smartphony se ve druhém čtvrtletí nejvíce dařilo čínské společnosti Xiaomi. Té totiž patří v prodejích chytrých telefonů absolutní...

Výběr článků

Načítám