Hlavní obsah

Výroba iPhonů bude váznout do konce roku. Závod v Indii je zavřený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čennaí

Závod společnosti Foxconn v Indii, kde se vyrábějí přístroje iPhone americké společnosti Apple, zůstane zavřený až do 30. prosince. S odvoláním na vysokého úředníka indického státu Tamilnádu, kde továrna leží, to uvedla agentura Reuters. Závod byl kvůli hromadné otravě jídlem zavřen 18. prosince.

Představení nových iPhonů 13 Pro a 13 Pro MaxVideo: archív výrobce

 
Článek

V závodě pracuje přibližně 17 000 lidí a nyní se očekává, že výroba se částečně obnoví s 1000 zaměstnanci ve čtvrtek, uvedl úředník. Dodal, že vláda státu uskutečnila kontrolu ubytoven pro zaměstnance.

Minulý týden vypukly v závodě protesty, když více než 250 žen, které v továrně pracují a bydlí na jedné z ubytoven, muselo být ošetřeno kvůli otravě jídlem. Incident upozornil na životní podmínky dělníků, většinou žen, žijících v ubytovnách poblíž továrny ve městě Čennaí na jihu země.

Vláda státu podle úředníka požádala Foxconn, aby přezkoumal kvalitu služeb poskytovaných pracovníkům. Úřad pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci také doporučil, aby firma poskytla zaměstnancům vybavení pro odpočinek, například televizi, knihovnu a vnitřní prostory pro hraní her. Foxconn rovněž podle dalšího vládního zdroje úředníkům sdělil, že zvýšil výrobu příliš rychle, a postupně zajistí modernizaci zázemí pro zaměstnance, než se vrátí k plnému provozu.

Apple již dokončil práce na novém iPhonu. Může do výroby

Mobil

Vyrábí také iPhony 13

Závod Foxconnu vyrábí modely iPhone 12 a zahájil zkušební výrobu modelu iPhone 13. Podle analytiků budou dopady uzavření závodu na firmu Apple minimální. Závod má ale strategický význam z dlouhodobého hlediska, protože Apple se kvůli obchodnímu napětí mezi Washingtonem a Pekingem snaží omezit závislost na čínském dodavatelském řetězci.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini

Vůbec nejlevnějším v nabídce Applu je z nově odhalených přístrojů iPhone 13 mini – ten stojí se 128GB pamětí 19 990 Kč. Nejvybavenější, 512GB varianta však už vyjde na 29 190 Kč. Klasický iPhone 13 pak vyjde vždy o tři tisíce dráž, tedy na 22 990 Kč (128 GB) a na 32 190 Kč (512 GB). V prodeji je nicméně také prostřední, 256GB verze za 22 990 Kč v případě iPhonu 13 mini a za 25 990 Kč u iPhonu 13.

To nejlepší v nabídce amerického počítačového gigantu však představují novinky se slůvkem Pro v názvu. Ty se nabízí s kapacitami 128 GB, 256 GB, 512 GB a 1 TB. U největší kapacity úložiště se vyšplhala cena až na závratných 44 390 Kč u iPhonu 13 Pro, v případě většího iPhonu 13 Pro dokonce až na 47 390 Kč. Samozřejmě ceny základního, 128GB provedení jsou daleko příznivější, iPhone 13 Pro začíná na částce 28 990 Kč a iPhone 13 Pro Max na 31 990 Kč.

Oficiální ceny iPhonů 12 aktuálně startují na 16 990 Kč.

Představení nových iPhonů 13 a 13 miniVideo: archív výrobce

Výpadky v dodavatelském řetězci

Přerušení výroby také přišlo v době, kdy se Apple potýká kvůli pandemii s výpadky v dodavatelském řetězci, které zasáhly výrobu. V říjnu firma varovala, že dopady těchto problémů se v posledním čtvrtletí roku ještě zhorší.

Nepokoje v závodě firmy Foxconn jsou druhým podobným incidentem, který se v Indii dotkl dodavatelské továrny firmy Apple za poslední rok. Loni v prosinci tisíce smluvních zaměstnanců továrny vlastněné firmou Wistron zničily vybavení a vozidla firmy kvůli údajnému nevyplácení mezd. Škoda tehdy podle odhadů činila 60 milionů USD (1,3 miliardy Kč).

Apple začal s montáží iPhonů v Indii v roce 2017. Foxconn, Wistron a další dodavatel Pegatron se společně zavázali, že do pěti let investují do výroby iPhonů v Indii 900 milionů USD.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové iPhony mají zdatné konkurenty

Na pultech tuzemských obchodů se zabydlely čtyři nové iPhony s číslovkou 13 v názvu, především dva modely z řady Pro představují to nejlepší v nabídce...

Výběr článků

Načítám