Hlavní obsah

Volání už nesmí zlevňovat. Francouzská revoluce nabírá zpátečku

Paříž

Francouzská vláda chce snížit počet mobilních operátorů na národním trhu na tři ze současných čtyř. Konsolidace trhu by měla zastavit „destruktivní spirálu” poklesu cen a pomoci zachovat pracovní místa v sektoru, prohlásil v pátek ministr hospodářství Arnaud Montebourg. Ceny za volání ve Francii loni klesly o 27 procent a o rok dříve o 11 procent.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg

Článek

Cenovou válku v zemi odstartoval příchod levné telekomunikační firmy Iliad na trh v lednu 2012. Ta pod značkou Free Mobile v zemi galského kohouta nabídla jako první levný neomezený tarif za 20 eur. V přepočtu za našich 500 korun lze tedy provádět neomezené volání, posílat SMS a MMS a k tomu ještě využít 3 GB dat.

Iliad tím spustil malou mobilní revoluci, levné neomezené tarify se postupně rozšířily i do dalších částí Evropy. [celá zpráva]

O konsolidaci trhu ve Francii se začalo otevřeně mluvit v posledních měsících poté, co Bouygues Telecom prohrál boj o převzetí konkurenčního mobilního operátora SFR. Toho získala kabelová firma Numericable.

Bouygues, který je trojkou na francouzském trhu, od té doby oznámil, že jedná o svém prodeji buď jedničce na trhu Orange, nebo firmě Iliad. Jednání se však zadrhla na ceně, a proto firma přišla s jiným návrhem, že zůstane samostatná, ale kvůli přežití bude muset propustit 17 procent zaměstnanců a snížit náklady, napsala agentura Reuters.

Vyzývám všechny hráče, aby našli jiné řešení než snižování počtu zaměstnanců
francouzský ministr hospodářství Arnaud Montebourg

Kvůli obavám z propouštění vláda otevřeně podpořila myšlenku sloučení operátorů a Montebourg vyzval firmy, aby se vrátily k jednacímu stolu. "Vyzývám všechny hráče, aby našli jiné řešení než snižování počtu zaměstnanců," uvedl Montebourg na telekomunikační konferenci organizované listem Les Echos.

"Existují i jiná řešení a musíme na nich pracovat společně," dodal s tím, že vláda zastává názor, že by se trh měl vrátit ke třem operátorům. Pouze konsolidace podle něj pomůže ochránit pracovní místa a umožní firmám další investice do infrastruktury.

Levné neomezené volání v Česku

Levné neomezené tarify mohou využívat i tuzemští zákazníci. Jako první takový tarif nazývaný Free CZ zavedla loni v dubnu Telefónica. Za 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky lidé získali neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat. Cena takového tarifu přitom předtím činila dvakrát tolik.

Během několika dnů Telefóniku následovala i konkurence, podobná nabídka u Vodafonu vyjde na 699 Kč a na 749 Kč u T-Mobilu. Podle odborníků bylo zavedení tarifů reakcí na vznik virtuálních operátorů i možný vstup čtvrtého provozovatele mobilní sítě.

Na neomezené mobilní tarify za první rok od jejich zavedení přešly přes tři milióny zákazníků z celkem zhruba 14 miliónů aktivních SIM karet. Cenově dostupné paušály navíc přivedly uživatele k masivnímu používání mobilního internetu.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám