Hlavní obsah

Vodafone vypne 3G síť. Už na konci března

Definitivní tečku za 3G sítěmi, které se ve své době těšily nebývalé slávě, se rozhodla udělat společnost Vodafone. Ta již na konci měsíce jako první tuzemský operátor zcela vypne mobilní sítě třetí generace. Informoval o tom ve středu mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Foto: archív operátora

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci tak budou moci od dubna využívat v rámci Vodafonu pouze 2G, 4G a 5G síť. „Více jak 99 % zákazníků se změna nedotkne, protože využívají novější přístroje a SIM karty, které už dnes fungují na rychlejší 4G LTE síti. Naopak výhody přinese vypnutí 3G brzy všem, kteří chtějí využívat mobilní internet, uvolněné frekvence totiž poslouží pro posílení novějších technologií 4G LTE a 5G,“ prohlásil Luštinec.

„Jen během posledních dvou let se snížila vytíženost 3G sítě u Vodafonu na desetinu. V tuto chvíli to znamená, že 3G využívá méně než 1 % zákazníků, z nichž se vypnutí citelně dotkne pouze datových uživatelů – pouhých 0,4 % zákazníků. Kdo totiž chce telefonovat nebo psát SMS, ani starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává,“ doplnil mluvčí Vodafonu.

Technologie 3G míří do důchodu. Jak šel čas s mobilními sítěmi

Internet a PC

Ten připomněl, že na vrcholu slávy technologie 3G sloužila až pro 1,5 milionu zákazníků Vodafonu, za svůj život u tohoto operátora přenesla 34,5 PB (petabytů) dat a spojila hovory v celkové délce 28,3 miliardy minut.

Je nicméně nutné zdůraznit, že modernější síť 4G velmi rychle svého předchůdce překonala – v celkových objemech už v květnu 2016, přitom již od dubna 2015 se denně přenášelo více dat ve 4G.

„Lidé více a více využívají internet v mobilním telefonu a my jim chceme zajistit dostatečně kvalitní připojení, proto vypínáme 3G. Takto uvolněné frekvence dnes dokážeme využít mnohem lépe a efektivněji v sítích modernějších generací. To znamená 4G, ale hlavně nejnovější 5G síť,“ vysvětlil Slavomír Slanina, ředitel pro rozvoj sítí Vodafonu.

Česko se pomalu loučí s 3G technologií

Mobil

Vypnout 3G vysílače se chystají i další tuzemští operátoři, i když ti ještě přesné datum konce 3G sítě neuvedli. „Vysílače se zastaralou 3G (UMTS) technologií začnou v letošním roce nahrazovat modernější 5G sítě. Rychlost internetu v mobilu se rapidně zvýší. Operátorům umožní technologická inovace poskytnout kvalitnější služby zákazníkům a významně zvýšit datové rychlosti a objem přenášených dat,“ prohlásil již dříve ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Podle něj musí operátoři postupně 3G vysílače vypínat, aby mohli rozšířit právě modernější standardy 4G a 5G. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám