Hlavní obsah

Soudce utnul patentovou válku mezi Applem a Motorolou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patentové spory mezi Applem a Motorolou se chýlí ke konci. Je to zásluha amerického federálního soudce Richarda Posnera, který rozhodl, že Apple nemůže požadovat soudní zákaz prodeje konkurenčních přístrojů firmy Motorola Mobility. To se týká především chytrých telefonů. Verdikt však zatím není pravomocný.

Foto: Reuters

Apple

Článek

Apple usiloval o soudní zákaz prodeje výrobků Motoroly, protože údajně porušují patentová práva Applu. Posner však v pátek rozhodl, že ani jedna ze stran nemá nárok na soudní zákaz prodeje. Rozhodnutí je pro Apple ranou, protože doufal, že výhra ve sporu proti Motorole mu pomůže získat převahu na trhu s chytrými telefony nad přístroji s operačním systémem Android.

Motorola žalovala Apple v říjnu 2010 a žaloba byla považována za preventivní krok před hrozbou žaloby od Applu. Apple pak ve stejném měsíci podal vlastní žalobu na Motorolu.

Proti rozhodnutí se firmy mohou odvolat

Mluvčí Applu Kristin Huguetová se odmítla k rozhodnutí soudu vyjádřit. Mluvčí Motorola Mobility Jennifer Ericskonová uvedla, že firmu Posnerovo zamítnutí obvinění od Applu potěšilo. Obě strany se ale mohou proti rozhodnutí odvolat.

Podle písemného zdůvodnění Posnera Motorola prodává produkty, které konkurují iPhonům, avšak veškerý její postup je legální a nepoškozuje patentová práva Applu. Motorola může navrhnout menší technologické prvky, které pokrývají patenty Applu, a zákaz prodeje telefonů by byl nespravedlivou výhodou pro Apple. Apple podle něj také nemůže jasně dokázat, že telefony od Motoroly mu způsobily tak výraznou ztrátu důvěry spotřebitelů, aby to stačilo na předběžný zákaz.

Jediným světlým bodem pro Apple je, že Motorola nemůže usilovat o zákaz prodeje iPhonů v případě patentového sporu vůči Applu. Motorola slíbila, že poskytne patent, který pokrývá základní aspekty mobilní komunikace, dalším firmám za poctivých a rozumných podmínek výměnou za to, že tato technologie bude přijata za průmyslový standard. Podle soudce tak nelze zakázat Applu používat vynález, který musí použít proto, aby se s jeho přístroji mohlo telefonovat, napsala agentura Reuters.

Apple vede válku i se Samsungem

Motorola není rozhodně jediná firma, se kterou Apple vede patentové spory. Na mušce má také konkurenční Samsung, který viní z toho, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad. Soudní pře obě firmy vedou ve Spojených státech, Austrálii, Japonsku, Koreji a některých evropských zemí. Několik soudů, včetně Nizozemska, USA a Austrálie, však již rozhodlo, že Samsung může své tablety prodávat.

Podle Samsungu naopak porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i u všech tří generací počítačových tabletů iPad. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám