Hlavní obsah

Deset států USA podalo žalobu kvůli plánované fúzi operátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Generální prokurátoři deseti států USA podali žalobu s cílem zabránit plánovanému spojení amerických telekomunikačních společností T-Mobile US a Sprint. Fúze by podle nich měla negativní dopad na hospodářskou soutěž a vedla by k nárůstu cen služeb pro mobilní telefony, napsala agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost T-Mobile US se na převzetí konkurenta Sprint v hodnotě kolem 26 miliard dolarů (zhruba 588 miliard Kč) dohodla před více než rokem. Počet mobilních operátorů v USA by se v důsledku spojení těchto podniků snížil ze čtyř na tři, upozorňuje agentura Reuters.

T-Mobile US je dceřinou společností německého operátora Deutsche Telekom, zatímco firmu Sprint kontroluje japonský technologický konglomerát SoftBank Group. Akcie firmy T-Mobile US krátce po oznámení žaloby vykazovaly pokles o více než procento a akcie Sprintu ztrácely zhruba pět procent.

Spojení podniků již podpořila americká Federální komise pro spoje (FCC). Personál antimonopolního odboru amerického ministerstva spravedlnosti naopak doporučil zablokování dohody, konečné rozhodnutí však ministerstvo ještě neučinilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám