Hlavní obsah

Slibovali levný ohebný mobil. Místo toho poslali knížku

Novinky, lez

Ohebné mobily jsou fenoménem současné doby. Toho se snaží využít i nejrůznější podnikavci, jak nyní ukazuje příběh značky Escobar. Za ní stojí rodina slavného drogového magnáta Pabla Escobara. Ta slibovala lidem extrémně levný ohebný mobil. Nakonec jim ale poslala jen knížku.

Chytrý telefon Escobar Fold 1 lidé nikdy nedostaliVideo: archív výrobce

 
Článek

Příběh okolo značky Escobar je vpravdě hodně zamotaný. Abychom jej pochopili, musíme se vrátit do konce loňského roku, kdy tento výrobce lákal na svůj první ohebný smartphone. Reklamní slogany na internetu tehdy hrdě hlásaly, že společnost „chce porazit Apple i Samsung“.

Toho chtěl Escobar docílit pomocí extrémně levných mobilů. Paradoxně sám ale žádný nevyrobil. Pouze převlékl Royole Flexpai do zlaté fólie a nabídl jej uživatelům za poloviční cenu než oficiální výrobce, v přepočtu zhruba za 10 000 Kč.

Escobar Fold 2 má podezřele nízkou cenuVideo: archív výrobce

Jaké však bylo překvapení všech lidí, kteří si přístroj objednali, když jim přišel balíček od kurýra? Uvnitř se totiž žádný telefon neukrýval, místo něj byla v balení kniha o rodu Escobarů společně s dopisem, že místo první generace telefonu dostanou až někdy v budoucnu druhou.

V únoru pak někteří lidé skutečně telefon obdrželi. Jednalo se však o převlečený Galaxy Fold od Samsungu. Kromě zlaté fólie nezměnil Escobar na telefonu vůbec nic. Dvojku si přitom lidé mohou zakoupit i rovnou, zaplatí za ni 399 dolarů, což je v přepočtu méně než deset tisíc korun.

A právě zde začíná být celý příběh velmi zamotaný. Samsung Galaxy Fold se totiž v obchodech běžně prodává za částky okolo 50 000 Kč. Jak je tedy možné, že se Escobarům podařilo srazit cenu u jejich Foldu 2, jak svůj převlečený telefon nazývají, na pětinovou sumu?

Lidé vzali obchody útokem. Véčko s ohebným displejem od Samsungu je vyprodané

Mobil

Možností je hned několik. Výrobce se mohl na vlastní pěst domluvit s továrnami v Asii, aby mu identický přístroj vyrobily levněji. Vyloučit se ale nedá ani scénář, že jde jednoduše o podvod na spotřebitele. Escobar Fold 2 totiž obdrželo jen pár lidí, stovky dalších podle ohlasů na internetu na své přístroje čekají již několik týdnů.

Je tedy vcelku možné, že výrobce dodal pár telefonů jen naoko, aby zlákal další majitele k objednání telefonu, který nikdy neobdrží. Na nářky uživatelů, že za své peníze nic nedostali, totiž výrobce vůbec nereaguje.

Escobar Fold 2 se dá získat pouze prostřednictvím webových stránek výrobce. Objednávat jej nyní je ale s ohledem na zkušenosti dalších uživatelů čistý hazard.

Samsung Galaxy FoldVideo: archív výrobce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám