Hlavní obsah

Qualcomm usiluje o zákaz prodeje iPhonů a iPadů

Výrobce čipů Qualcomm se rozhodl požádat americkou Komisi pro mezinárodní obchod (ITC), aby kvůli údajnému porušování patentů zakázala technologické společnosti Apple prodej některých mobilních telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad ve Spojených státech. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Nový iPad (2017)

Článek

Qualcomm již ve čtvrtek podal žalobu, ve které požaduje finanční odškodné za porušování patentů. Analytik Stacy Rasgon ze společnosti Bernstein nicméně upozorňuje, že komisi obvykle trvá déle než rok, než vynese svůj verdikt.

Právě proto Qualcomm bude zároveň usilovat o zablokování dovozu některých telefonů iPhone a tabletů iPad vyráběných v Asii do USA. O tom by měla Komise pro mezinárodní obchod rozhodnout během pár dní.

Pokud by komise Qualcommu vyhověla, zkomplikovalo by se tím pravděpodobně i uvedení další generace jablečných smartphonů a tabletů na trh. Inovované modely by totiž měly být odhaleny už v průběhu září.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone – červená edice

Spor se týká zařízení využívajících čipy od konkurenční společnosti Intel. Qualcomm tvrdí, že tyto přístroje porušují šest jeho patentů, které zajišťují vyšší výkon zařízení a delší výdrž baterie. Firma neviní z porušování patentů přímo čipy Intelu, ale způsob, jakým je Apple ve svých přístrojích využívá.

Apple podle agentury DPA používá čipy Intel například v některých telefonech iPhone sedmé generace, kterou uvedl na trh v loňském roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám