Hlavní obsah

První modulární telefon na světě stojí 20 000 Kč

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LG G5 vypadá na první pohled jako obyčejný mobil. Ve skutečnosti jde ale o první modulární smartphone na světě, který se dostal do volného prodeje. Zatím však pouze v zahraničí. Během pár dní by se ale měl objevit také na pultech tuzemských obchodů.

LG G5 v akci

 
Článek

Novinka zvaná G5 se již nyní nabízí v rámci předobjednávky několika prodejců. V oficiálním internetovém obchodě společnosti LG se první modulární smartphone prodává za cenu blížící se pomyslné hranici dvaceti tisíc korun – přesně za 19 590 Kč.

Foto: archív výrobce

LG G5

Ve výsledku ale patrně případné zájemce vyjde tento chytrý telefon ještě citelně dráž. Výměnné moduly, které jsou největší předností tohoto stroje, se totiž prodávají zvlášť. U nich zatím nebyly prodejní ceny stanoveny, podle zkušeností ze zahraničních obchodů se však ceny každého z nich budou pohybovat okolo dvou až tří tisíc korun.

Jasno by nicméně mělo být do poloviny dubna, tedy do konce příštího týdne. Právě tehdy by se model LG G5, který si odbyl premiéru na veletrhu MWC 2016 v únoru ve španělské Barceloně, měl objevit v prodeji v českých obchodech.

Foto: archív výrobce

LG G5

Modulární chytré telefony staví na poměrně jednoduchém principu – když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší. A v zásadě úplně stejně to funguje i u nového LG G5.

Ten má odnímatelnou celou spodní stranu. Místo ní je možné vložit do útrob smartphonu jiné moduly. Adaptér Hi-Fi Plus s B Play má speciální sluchátkový konektor, který je napojen na elektroniku od společnosti Bang & Olufsen. Dokáže přehrávat hudbu ve 32bitové kvalitě a podporuje 383KHz audia. V praxi se tak telefon s tímto adaptérem promění na kapesní hi-fi přehrávač.

Foto: archív výrobce

Fotografický modul zvaný LG Cam Plus

Foto: archív výrobce

Fotografický modul zvaný LG Cam Plus

Druhý modul zvaný LG Cam Plus rozšíří kapacitu baterie o dalších 1200 mAh. Uživatel tak má k dispozici dohromady již velmi slušných 4000 mAh. To ale není hlavní přednost tohoto adaptéru. Cam Plus navíc telefonu přidá dvě hardwarová tlačítka (spouště kamery a fotoaparátu) a rolovací kolečko, kterým je možné zoomovat a zároveň měnit nastavení fotoaparátu.

Ani v ostatních parametrech novinka nijak nezaostává za konkurencí, ba naopak patří k tomu nejlepšímu, co je aktuálně možné dostat. To je zásluha především osmijádrového procesoru Qualcomm Snapdragon 820, jenž je taktován na 2,15 GHz, a 4 GB operační paměti.

Pro uložení dat je dispozici 32GB úložiště, které je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku 5,3 palce a rozlišení 2560 × 1440 obrazových bodů. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

LG G5

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám