Hlavní obsah

Školní pomůcky zdražily o stovky korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoká inflace se nezastavila ani před potřebami pro školáky. Rodiče, kteří se začínají pouštět do jejich nákupu, si v porovnání s loňským rokem připlatí stovky korun navíc. Podle většiny obchodů i internetových prodejců podražily až o desetinu. U některých druhů školního zboží ale vzrostly ceny ještě více.

Foto: Profimedia.cz

Mnozí rodiče už začínají nakupovat věci do školy pro své děti. Letos si ale připlatí o dost víc než loni

Článek

Podle mluvčího e-shopu Košík.cz Františka Brože vyjde základní výbava pro prvňáčka včetně aktovky na zhruba 3000 korun.

Řetězec Globus eviduje pěti- až desetiprocentní zdražení školních potřeb a deset procent hlásí i Tesco. Cenový srovnávač a nákupní rádce Zboží.cz zaznamenal u školních sešitů o 13,3 procenta vyšší cenu. Dětská sportovní obuv podle něj zdražila o 14,5 procenta, sáčky na přezůvky či svačinové boxy o desetinu.

Záleží na prodejci

Jedná se o průměr a lidé si samozřejmě mohou vybírat v různých cenových kategoriích. „Ceny školních tašek a aktovek se většinou pohybují mezi 471 a 1916 korunami, penálů mezi 125 a 475 a svačinových boxů mezi 99 a 613 korunami,“ řekla mluvčí srovnávače Petra Dvořáková.

Magistrát: V Praze je nižší kapacita základních škol, než říkají statistiky MŠMT

Věda a školy

Dají se najít i jiné cenové kategorie v závislosti na prodejci. Třeba u CZC.cz se ceny aktovek pohybují mezi 300 a 3000 korunami a penálů mezi 60 a 800 Kč. „Nejdražší jsou ty včetně obsahu,“ sdělila za firmu Jana Šuráňová.

Pouze základní vybavení penálu, tedy pastelky, gumy či tužky, stojí zhruba od 180 do 730 korun.

Podle Alzy.cz se aktovky pohybují v cenovém rozmezí od 750 do 2500 Kč. „Což je o deset procent více než loni. Psací a výtvarné potřeby zdražily o pět až osm procent proti minulému roku,“ uvedla mluvčí Eliška Čeřovská.

Čtvrtina rodičů bude šetřit

Penály podle ní stojí od sto korun, ale pokud člověk hledá nějaký už kompletně vybavený, je startovní čára na dvou stech korunách. „Výtvarné potřeby zahrnující pastelky, voskovky, vodové barvy, tempery, štětce, plastelínu a kelímek na vodu stojí asi 400 korun,“ dodala Čeřovská.

Podle průzkumu společnosti Provident Financial odhaduje 60 procent rodičů své náklady na 3000 korun. Ale to je pouze za pomůcky, nikoliv třeba za kroužky.

Obcím bez kapacit pro předškoláky hrozí Jurečka sankcemi

Domácí

Přes 27 procent rodičů přiznává, že ho v souvislosti s novým školním rokem finanční omezení například v podobě úspor na školních pomůckách neminou – třeba koupí levnější pomůcky nebo využijí loňské.

Tisíce za prvňáčka

Ekonom Lukáš Kovanda odhadl celkové náklady na prvňáčka na 7000 Kč. „Mnozí rodiče netuší, že jim s vypravením potomka do školy může finančně pomoci stát, a to až částkou maximálně odpovídající desetinásobku životního minima jednotlivce, které letos činí 4860 korun,“ upozornil na mimořádnou okamžitou pomoc, o kterou sociálně slabé rodiny mohou požádat na Úřadu práce.

Vedle pomůcek může stát pomoci i s úhradou škol v přírodě či zájmových kroužků. Tato dávka je ovšem nenároková. To znamená, že ji úřad může, ale také nemusí poskytnout. Při nároku na tuto dávku se hodnotí například to, zda je účast dítěte v zájmových kroužcích nebo na výjezdních zájmových akcích nezbytná a zda není zvolena nedůvodně příliš finančně náročná.

Také se hledí na to, zda rodiče nemohou sehnat peníze jinak, třeba od fondů z městských úřadů či neziskových organizací.

Kolik si rodiče v průměru připlatí
položkaletoslonizměna
aktovka1270 Kč1252 Kč+1,4 %
školní kufřík257 Kč230 Kč+10,5 %
penál278 Kč266 Kč+4,3 %
sešit15 Kč13 Kč+13,3 %
obaly na sešity82 Kč80 Kč+2,4 %
přezůvky429 Kč407 Kč+5,1 %
sportovní obuv1243 Kč1063 Kč+14,5 %
sáček na přezůvky159 Kč142 Kč+10,7 %
svačinový box303 Kč274 Kč+9,6 %
Zdroj: Zboží.cz

Ministerstvo řeší, zda omezit energodrinky školákům

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám