Hlavní obsah

Rodiny v nouzi mohou na školní vybavení získat podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiny v nouzi mohou získat na pořízení vybavení pro školáky dávku mimořádné okamžité pomoci. Úřad práce jim případně může náklady proplatit. Děti z chudších domácností mohou mít ve škole také obědy zdarma. Možnosti podpory před začátkem školního roku představil ve čtvrtek ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Všem rodičům, domácnostem, samoživitelům a samoživitelkám jsme připraveni pomoci, když opravdu z majetkových a finančních důvodů nemohou zabezpečit kvalitní vybavení dětí na začátku školního roku. V okamžiku, kdy jsou lidé potřební, umíme zafinancovat základní školní pomůcky, aktovky a tak dále,“ uvedl Jurečka.

Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky hmotné nouze. Je jen pro lidi, kteří nedokážou situaci zvládnout vlastními silami. Úřad práce posuzuje příjem a majetek žadatele i ostatních členů domácnosti. Podpora se může využít na pokrytí odůvodněných nákladů na vzdělání i zájmovou činnost dětí, a to třeba na školní pomůcky, kroužky či školu v přírodě. Stát může uhradit až celý výdaj. V jednom kalendářním roce nesmí poskytnutá suma ale překročit desetinásobek životního minima, teď tedy 48 600 korun.

Žádat o dávku lze na pobočce úřadu práce i elektronicky přes jeho web. Více informací lze nalézt na stránkách mpsv.cz.

Podle Jurečky letos v prvním pololetí rodiny od státu pro školáky získaly 1578 mimořádných dávek za celkem 3,7 milionu korun. V minulém roce vláda prosadila pro rodiny příspěvek 5000 korun na dítě. Získat ho mohly rodiny s předloňským hrubým příjmem do milionu korun. Ministerstvo už dříve informovalo o tom, že dávku dostalo 1,4 milionu dětí a výdaje činily téměř sedm miliard korun. „Takováto míra podpory v této podobě nebude letos aplikovaná,“ uvedl ministr.

Návrh novely: Česko připraví speciální program pro dobrovolný návrat ukrajinských uprchlíků

Domácí

Obědy zdarma

Od září bude pokračovat i projekt obědů do škol. Hradí se z peněz EU z programu Zaměstnanost+. V minulém školním roce takto obědy zdarma dostalo 9749 dětí z více než 1200 škol. „Počítáme s tím, že u rodin a dětí, kde je problém zaplatit obědy, tak ve spolupráci školy, krajů a úřadů práce umíme obědy zafinancovat,“ řekl Jurečka.

Podotkl, že děti neplatičů alimentů mohou pobírat také náhradní výživné od státu. Sněmovna bude projednávat novelu, která má prodloužit vyplácení z nejvýš dvou let až na čtyři roky.

Jurečka také tento týden uvedl, že ministerstvo práce v září vyhodnotí situaci domácností a podle vývoje rozhodne, zda pro příští rok bude navrhovat a prosazovat navýšení životního a existenčního minima a případně také přídavků na děti.

Životní a existenční minimum upravuje vláda. Životní v lednu zvedla o 5,2 procenta, pro samotného dospělého tak činí letos 4860 korun. Minima se využívají pro určení nároku na dávky i pro výpočet výše některých podpor. Po zvýšení minim tedy rostou i dávkové výdaje. Ty se ale v první verzi státního rozpočtu na příští rok ve srovnání s letoškem snižují.

Žádost o rodičovský příspěvek lze podat přes web jednodušeji

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám