Hlavní obsah

Před 119 lety zemřel "otec" mobilů s barevným displejem Werner von Siemens

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U jména Siemens lze jen těžko nalézt jeden výrobek či vynález, který tento německý koncern proslavil nejvíce. Společným jmenovatelem většiny z nich ale bylo slůvko "první". Pro mladší generaci to může být první mobilní telefon s barevným displejem, pro milovníky starších časů telegraf, první tramvaj nebo elektrická lokomotiva či elektrické dynamo. Zakladatelem této slavné firmy byl německý elektrotechnik a vynálezce Werner von Siemens, který zemřel 6. prosince 1892.

Článek

Ernst Werner von Siemens se narodil 13. prosince 1816 ve vesničce Leuthe nedaleko německého Hannoveru. Na svůj první vynález - galvanické zlacení a stříbření - přišel jako pětadvacetiletý ve vězení, kde pobýval za účast na tehdy už zakázaných soubojích.

V jedenatřiceti letech založil společnost Siemens & Halske Telegrafní výstavby, která se později rozrostla v jeden z největších koncernů na světě. Již rok po svém založení firma vybudovala první dálkovou elektrickou telegrafní linku v Evropě - mezi Berlínem a Frankfurtem.

V roce 1866 vynalezl Werner von Siemens princip elektrického dynama a na berlínské průmyslové výstavě v roce 1879 představil první elektrickou lokomotivu. Za své průkopnické činy na poli elektrotechniky byl Siemens v roce 1888 povýšen německým císařem Fridrichem III. do šlechtického stavu a jeho úloha v dějinách světové techniky byla mimo jiné oceněna i tím, že jeho jméno nese jednotka vodivosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám