Hlavní obsah

Přechod k jinému operátorovi se zjednoduší. Rozhodující slovo má Senát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se zřejmě sníží, lhůta pro převod telefonního čísla se asi zkrátí. Změny má přinést novela o elektronických komunikacích, kterou Senát pravděpodobně tento týden schválí bez úprav. Doporučily mu to jeho výbory hospodářský a ústavně-právní. Změny by měly vést podle dřívějšího vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi klesne podle novely z 20 procent na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic. Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se zkrátí z deseti dnů zpravidla na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Poslanci kývli na novelu, která sníží pokuty za přechod k jinému operátorovi

Mobil

Operátoři se změnou podle svých vyjádření počítali. "T-Mobile v nových tarifech nabízí už bezúvazkovou variantu kontraktu, takže novelou se pro nás nic nemění," řekla již dříve mluvčí Martina Kemrová. Vodafone podle mluvčího Marka Steigera podporoval rychlou přenositelnost čísel už v době jejího zavedení v roce 2006. "Stejně tak Vodafone vždy podporoval jednoduchou změnu poskytovatele. Závazkové smlouvy zavedl až v roce 2012, jelikož regulační prostředí tehdy neumožňovalo smlouvy bez závazků udržet," dodal.

Novela bude účinná až od dubna příštího roku místo původně plánovaného ledna 2020. Odklad poslanci podpořili v souvislosti s průtahy v legislativním procesu a s potřebou dát operátorům čas na to, aby se na změny připravili.

Sněmovna novelu zpřesnila kvůli identifikaci zákazníka, který o přenos čísla žádá, a o možnost žádat vrácení nespotřebovaného kreditu na předplacené kartě. Zatímco vrácení nespotřebovaného kreditu by operátor mohl zpoplatnit, u přenesení telefonního čísla by zákon výslovně stanovil, že je bezplatné.

Reklama

Výběr článků

Načítám