Hlavní obsah

Pozor na horentní platby za mobilní data mimo EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při cestách do takzvaných třetích zemí může uživatele vyděsit vysoká cena mobilních dat, která dokáže dovolenou pořádně prodražit. Ve státech mimo Evropskou unii se platí i stokoruny za přenesený megabyte, a přitom jen při načtení jedné webové stránky se může stáhnout hned několik megabytů.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Je nutné dát pozor na to, že při zapnutí mobilu s aktivním datovým roamingem začne chytrý telefon na pozadí ihned stahovat data do aplikací i bez toho, aby je majitel telefonu aktivně používal, tedy se třeba podíval na internet nebo odeslal e-mail. A tak za pár vteřin může uživateli bez jeho vědomí naskočit platba ve výši i přes tisíc korun.

Proto je důležité ještě před odjezdem zvážit, zda si data při roamingu v těchto zemích úplně vypnout, nebo si pořídit balíček, s nímž mnohde za data ušetříte. I s vypnutými daty se ovšem můžete k internetu připojit na místní Wi-Fi síti. Řešením je také pořízení elektronické SIM karty s daty, tu ale spousta zejména starších telefonů nepodporuje.

Internet v mobilu mají jinde i desetkrát levnější. Ale Češi poslušně platí

Mobil

Roaming na den

Ondřej Luštinec z Vodafonu pro zamezení nečekaným výdajům za data ještě před odjezdem do destinace mimo Evropu doporučuje nastavit na internetových stránkách Vodafone nebo v mobilní aplikaci datový limit na nula Kč. Pak se nemusíte bát telefon zapnout, data se stahovat nebudou.

Nebo je možné aktivovat Roaming na den, který třeba v Thajsku, Spojených Emirátech, Chile a další stovce zemí vyjde na 199 Kč denně. V rámci balíčku máte na dvacet čtyři hodin k dispozici 500 megabytů dat, příchozí hovory zdarma a v případě neomezených tarifů i neomezené neplacené hovory zpět do Česka. U ostatních tarifů je to podle počtu volných minut.

Pokud si data vypnout zapomenete, má Vodafone nastaven limit 1300 korun, po jehož překročení data zablokuje. O2 zase upozorňuje při dosažení ceny platby za data ve výši tisíc korun.

O2 si v zemích mimo EU, jako jsou například Spojené státy nebo Vietnam a Thajsko, za data účtuje 3,90 Kč za přenesený megabyte.

T-Mobile má podle mluvčí Patricie Šedivé balíček o velikosti jednoho gigabytu, tedy tisíce megabytů v zemích jako Japonsko, Srí Lanka, USA, Vietnam, Thajsko, Turecko a další za 199 Kč. Balíček má platnost sedm dní. Firma také ve více než 120 zemích nabízí třicetidenní balíček s datovým objemem dva gigabyty začínající na 379 Kč.

V EU jako doma

Nejjednodušší je to v Evropské unii, ale i ve Velké Británii, Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu. Tam mohou čeští uživatelé volat, posílat SMS a spotřebovávat data podle svého domácího tarifu. Jen ti s neomezenými daty musí počítat s tím, že zcela neomezená nejsou, ale mají nastaven limit, typicky ale v desítkách gigabytů dat, což je více než dostačující.

„Funguje to automaticky. Po příjezdu do země zákazníkovi přijde potvrzující informace, že služby má za cenu jako doma dle jeho tarifu. Přehled o čerpání svých služeb jednoduše najde v aplikaci Můj T-Mobile,“ sdělila Novinkám Šedivá.

Je ale potřeba dát si pozor na cesty do Švýcarska. Jakmile se telefon připojí k tamější síti, platí se za data mnohem více. Cena 199 za gigabyte dat u T-Mobile platí i v této zemi, u Vodafone to je 7,70 Kč za megabyte a O2 si účtuje 3,90 Kč.

EU prodloužila bezplatný roaming do roku 2032

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám