Hlavní obsah

Používání mobilu vyvolává úzkost, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefon je pro drtivou většinu lidí v dnešní době již samozřejmostí. Usnadňuje komunikaci s nejbližšími a zároveň v případě chytřejších přístrojů může sloužit také jako cenný zdroj informací. Výzkum vědců z Kentské státní univerzity v Ohiu však nyní ukázal, že studenti, kteří tráví více času s mobilem, trpí častěji úzkostí. Navíc se zhoršují také jejich studijní výkony.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Do projektu se zapojilo na pět stovek studentů univerzity, kteří výzkumníkům během roku hlásili, kolik času denně strávili používáním mobilního telefonu společně s pocity, hladinou úzkosti či spokojenosti. Na konci roku rovněž studenti vědcům dovolili podívat se na záznamy jejich školních výsledků a známek, uvedl na svých internetových stránkách časopis Time.

Nejen že vyšší používání mobilního telefonu souviselo s nižší spokojeností a štěstím, ale bylo spojené také s horšími známkami. Podle vědců patrně proto, že tito studenti byli nervóznější a nedokázali se plně soustředit na učení.

Neustálý přístup k informacím může být dvousečnou zbraní.

Zatímco předchozí výzkumy zjistily, že mobilní telefony mohou zlepšit společenské vztahy a snížit pocit izolace, nová studie zveřejněná v časopise Computers in Human Behavior naznačuje, že neustálý přístup k informacím může být dvousečnou zbraní.

Vědci uvedli, že studenti se mohou cítit pod tlakem, aby byli ve stálém kontaktu se svými přáteli. Někteří mohou mít problém odpojit se, což jen zesiluje stres spojený s jejich telefony. Občasná samota je důležitá pro pocit pohody, ale studenti, kteří jsou neustále připoutaní ke svým telefonům, tyto "osamělé chvilky" nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám