Hlavní obsah

Nový operátor by měl do Česka přijít ještě letos, aukce kmitočtů pro LTE odstartovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí začalo přihazování v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, díky které by měl ještě letos přijít na trh nový operátor. Draží se celkem 40 bloků frekvencí v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Souhrnná vyvolávací cena je 8,7 miliardy korun. Vyplývá to z informací Českého telekomunikačního úřadu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Do aukce se přihlásilo pět firem, vedle trojice současných operátorů, tedy T-Mobilu, Telefóniky a Vodafonu, to jsou dva zájemci o vstup na trh, Sazka Communications ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile, která vznikla přejmenováním PPF Mobile Services po jejím prodeji řediteli Tomáši Budníkovi. Samotná PPF se rozhodla aukce neúčastnit kvůli koupi Telefóniky. [celá zpráva]

„Účastníci přistupují vzdáleně k elektronickému aukčnímu systému a podávají své nabídky na jednotlivé aukční bloky. Přihazovat mohou vždy 5 % vyvolávací ceny. Aukce probíhá v pracovních dnech mezi 9. a 17. hodinou, každý den je naplánováno osm aukčních kol. Na příhoz mají účastníci v každém kole 20 minut. Každé kolo aukční systém vyhodnotí a pošle účastníkům zprávu o jeho výsledku,“ konstatoval mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

Aukční elektronická fáze výběrového řízení měla skončit do konce letošního roku.
mluvčí ČTÚ Martin Drtina

Aukce by měla mít podle očekávání ČTÚ proti předchozí nevydařené soutěži rychlejší průběh. „Počet aukčních kol a tím i délka aukce závisí na aktivitě účastníků. Dražba končí podle pravidel stanovených Aukčním řádem ve chvíli, kdy se vyrovná nabídka s poptávkou a budou splněny další stanovené předpoklady týkající se například uplatnění práva stažení nabídky nebo vynechání aukčního kola. Podle odhadu ČTÚ by aukční elektronická fáze výběrového řízení měla skončit do konce letošního roku,“ dodal Drtina.

V nejlukrativnějším pásmu 800 MHz, které umožňuje efektivně pokrýt velké území, ČTÚ vyčlenil část pro nové zájemce o vstup na trh. To se nelíbí nynějším operátorům a podmínku napadli několika žalobami a stížnostmi k Evropské komisi. Žaloby Telefóniky a Vodafonu již Městský soud v Praze odmítl jako předčasné.

S výnosem z aukce ve výši deset miliard korun počítá návrh státního rozpočtu na příští rok. Předchozí aukci ČTÚ na jaře zrušil kvůli chybně nastaveným podmínkám, kdy se soutěž stále protahovala a souhrnná cena přesáhla 20 miliard korun. Výše vydražené ceny podle Nováka v opakované aukci rozhodně nebude důvodem k jejímu ukončení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám