Hlavní obsah

Nová verze Bluetooth bude pracovat v bezdrátových WiFi sítích

Novinky, Miloslav Fišer

Technologie Bluetooth je v dnešní době obsažena v kapesních počítačích, mobilních telefonech, noteboocích a nejrůznějších handsfree sadách. Nová verze bezdrátového rozhraní Bluetooth by na konci dubna měla dovolit pracovat této technologii ve WiFi sítích, které často slouží pro pohodlný přístup na internet. Informoval o tom zahraniční server DailyTech.

Foto: Profimedia.cz

Uživatelé budou moci pomocí technologie Bluetooth 3.0 surfovat po internetu v bezdrátových WiFi sítích. Jejich zařízení na baterii přitom vydrží déle, než kdyby měli zapnuté WiFi.

Článek

Bezdrátová technologie WiFi slouží v našich noteboocích a mobilech především k jednoduchému připojení k internetu na cestách. Problémem většiny WiFi adaptérů je ale jejich vysoká spotřeba, která se nepříznivě promítá do výdrže zařízení na baterii.

Oproti tomu je Bluetooth energeticky méně náročný, ale zase nemá takový dosah bezdrátového signálu jako WiFi a je o něco pomalejší. Nový standard Bluetooth 3.0 by měl tedy být schopen pracovat v současných WiFi sítích.

V internetové kavárně byste se tak připojili k internetu téměř s každým mobilem, který bude novou technologii podporovat. Podle sdružení Bluetooth Special Interest Group (BSIG) si díky podpoře WiFi sítí udrží Bluetooth dominantní pozici mezi univerzálními bezdrátovými standardy.

Dalším přínosem nové verze technologie Bluetooth by měla být technologie EPC (Power Control). Ta má za úkol minimalizovat množství výpadků při komunikaci. Díky tomu by už neměl být problém přes Bluetooth přenášet velké soubory, jako tomu bylo doposud.

Oficiální představení Standardu Bluetooth 3.0 je plánováno na 21. dubna.

Bluetooth jako součást automobilu

V roce 2013 bude podle průzkumové agentury ABI Research technologie Bluetooth pro mobilní komunikaci s volnýma rukama i ve 30 procentech všech nově vyrobených osobních aut ve světě.

Agentura předpokládá, že za pět let bude ve světě 2,4 miliardy zařízení s touto technologií. Mobilní telefony v tom budou mít podíl přes 50 procent a spolu s headsety přesáhnou tři čtvrtiny. Technologie se také bude podílet na přenosu hudby. Trh se zbožím, které s technologií Bluetooth dodávají automobilkám nezávislí výrobci, nyní roste rychle.

Loni to bylo kolem 25 miliónů jednotek, což představuje meziroční nárůst o 54 procent. Čím dál více aut tak bude mít Bluetooth přímo z automobilky a jejich řidiči je využijí nejen na volání s oběma rukama na volantu. Přibude i dodatečných zařízení, která budou s pomocí Bluetooth přenášet soubory s digitálním hudebním záznamem do stereo systému v autech. V dalších letech může Bluetooth přenášet i video pro cestující na zadních sedadlech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám