Hlavní obsah

Microsoft funguje jako doping, akcie Nokie raketově rostou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft v úterý oznámila, že koupí mobilní divizi Nokie za 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). Na to reagovaly akcie finského výrobce raketovým růstem o 40 procent. Upozornil na to list The Straits Times.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer (vlevo) a šéf Nokie Stephen Elop

Článek

V pondělí večer měla Nokia po uzavření newyorské burzy hodnotu 3,9 USD. Podle předběžných výsledků to vypadá, že v úterý se bude uzavírat s cenou 5,4 USD. Naposledy byly akcie finského výrobce na této hodnotě před více než rokem.

Celá transakce by měla být uzavřena v prvním čtvrtletí roku 2014. Nejprve ji však musí schválit akcionáři společnosti Nokia a regulační úřady, jde však spíše o formality.

„Zajímavým aspektem akvizice je, že Microsoft nyní disponuje distribučním kanálem Nokie, což je zejména v rozvojovém světě kritická podmínka úspěchu prodejů jak telefonů, tak tabletů. Negativní stránkou této akvizice je konec nadějí, že by na operační systém Windows vsadili další výrobci,“ uvedla analytička Gartneru Carolina Milanesi.

Koupě Nokie je jednou z největších akvizicí Microsoftu v celé jeho historii. Prvenství patří Skypu, za který americký softwarový gigant v roce 2011 zaplatil 8,5 miliardy dolarů. Podle analytiků ale byla cena příliš vysoká, protože společnost Skype v té době bojovala s tím, aby byla vůbec zisková. [celá zpráva]

Druhá šance pro Microsoft

Microsoft díky akvizici dostane na mobilním trhu druhou šanci. V roce 2010 se totiž snažil uspět se svými vlastními smartphony, které měly konkurovat populárnímu iPhonu od Applu. Protože se ale neprodávaly podle očekávání, byly po 48 dnech z nabídky staženy.

Foto: Microsoft

Microsoft Kin One a Kin Two

A to i přesto, že Microsoft za jejich vývoj podle své výroční zprávy zaplatil 240 miliónů dolarů, tedy 4,5 miliardy korun. [celá zpráva]

„Je to absolutní selhání,“ hodnotil prodej telefonů Kin One a Kin Two analytik Charles S. Golvin z agentury Forrester Research, který neskrýval překvapení nad tím, jak rychle firma celý projekt ukončila.

Ani Nokia však aktuálně není v nejlepší kondici. Trhu s mobilními telefony dominovala 14 let, na začátku loňského roku ji ale z pomyslného trůnu sesadila konkurenční společnost Samsung a podíl firmy začal klesat měsíc od měsíce více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám