Hlavní obsah

Microsoft chystá vlastní konkurenci pro iPhone

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft zřejmě připravuje svůj vlastní chytrý telefon, který by mu pomohl nastartovat prodej mobilního operačního systém Windows. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na spekulace analytika, který firmu sleduje mnoho let. Microsoft zprávu nepotvrdil.

Článek

"Náš zdroj z odvětví říká, že Microsoft možná pracuje se smluvními výrobci na vývoji vlastního mobilního telefonu pro Windows Phone 8," napsal svým klientům analytik Nomury Rick Sherlund. Zatím však podle něj není jasné, zda to bude jen referenční platforma nebo přímo značkový mobilní telefon Microsoftu.

Microsoft nepotvrdil ani nepopřel spekulace. Mluvčí uvedl, že firma má velkou důvěru ve své hardwarové partnery a společně chtějí v letošním roce uvést na trh Windows Phone 8. Microsoftu se však zatím příliš nedaří proniknout se svým softwarem na trh chytrých telefonů, kterému dominují iPhony firmy Apple a přístroje s operačním systémem Android od Googlu, a má zde podíl jen dvě procenta.

Analytik firmy McAdams Wright Ragen Sid Parakh se domnívá, že výroba vlastního chytrého telefonu by měla pro Microsoft smysl, a firma tím může jen velmi málo ztratit. Pokud by však Microsoft přišel s vlastním přístrojem, mohla by to být rána pro problémovou finskou Nokii, která se loni dohodla, že bude vyrábět chytré telefony se softwarem Windows. Parakh se domnívá, že pokud by chtěl Microsoft proniknout do výroby telefonů, mohl by uvažovat i o převzetí Nokie, i když je to velmi nepravděpodobné.

Microsoft vlastní telefony prodával v roce 2010

Prorazit na trhu chytrých telefonů se Microsoft snažil už v polovině roku 2010, tehdy zástupci firmy odhalili dva mobily. Protože se ale neprodávaly podle očekávání, byl po 48 dnech jejich prodej ukončen. A to i přesto, že Microsoft za jejich vývoj podle své výroční zprávy zaplatil 240 miliónů dolarů, tedy 4,5 miliardy korun.

„Je to absolutní selhání,“ hodnotil prodej telefonů Kin One a Kin Two analytik Charles S. Golvin z agentury Forrester Research, který neskrýval překvapení nad tím, jak rychle firma celý projekt ukončila. [celá zpráva]

Spekulace o chytrém telefonu od Microsoftu přicházejí jen krátce poté, co americký softwarový gigant odhalil svůj vlastní tablet Surface, který má být odpovědí na iPad od Applu. [celá zpráva]

Microsoft Surface

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám