Hlavní obsah

Kvůli mobilům a počítačům nehloupneme. Naopak

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň tedy podle posledních testů provedených v Anglii a Německu. Dnešní lidé nad padesát let v nich dosahovali výsledků, jaké při předchozím měření neměli ani účastníci o osm let mladší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Průměrný člověk si dnes musí pamatovat celou řadu hesel, aby se dostal do pracovního počítače, otevřel mailovou schránku, použil internetové bankovnictví nebo se připojil na sociální sítě,“ vypočítávají stránky telegraph.co.uk. I v programu samotném pak máme na výběr mnoho příkazů a možností, s nimiž se musíme vypořádat.

„Dnešní život je náročnější na naše poznávací schopnosti. Stále více využíváme komunikační a informační technologie, což platí i pro starší lidi,“ vysvětluje Nadia Steiberová z Mezinárodního institutu pro aplikovanou systémovou analýzu, že právě v poznávacích schopnostech se lidé s věkem zlepšují, i když by se dal očekávat opak.

Původně se totiž vědci obávali, že s moderními technologiemi přestaneme přemýšlet. Je tomu však právě naopak – práce se složitými přístroji nás, alespoň v určitém ohledu, dělá chytřejšími.

Reklama

Výběr článků

Načítám