Hlavní obsah

Konec patentové války. Apple a Samsung se dohodly

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Apple a Samsung po letech právních přestřelek uzavřely mír týkající se sporu ohledně chytrých telefonů a počítačových tabletů. Ve středu to uvedl kalifornský soud, který však nezveřejnil detailní informace o podmínkách urovnání sporu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Právní válku mezi oběma společnostmi odstartoval Apple v dubnu roku 2011 ve Spojených státech, když obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy „otrocky“ kopírují produkty iPhone a iPad. Tehdy americký počítačový gigant nabízel druhou generaci iPadu.

Podle Samsungu porušuje zase Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to jak u chytrých telefonů iPhone, tak u počítačových tabletů iPad.

Samsung již zaplatil miliardy

Spor se od té doby rozšířil do dalších zemí včetně Austrálie, Japonska, Koreje a některých evropských zemí. Nicméně právní přestřelka v USA je patrně nejdůležitější, protože právě verdikty a dohody na tomto trhu reflektují soudy v dalších zemích.

Úspěšnější byl nicméně v patentové přestřelce americký počítačový gigant. Kalifornský soud mu letos v květnu přiřkl odškodné 539 miliónů dolarů (12 miliard korun). Z toho již 399 miliónů dolarů, tedy v přepočtu 8,9 miliardy korun, Samsung skutečně Applu zaplatil.

Zda bude na základě urovnání muset jihokorejský podnik ještě něco zaplatit, není v tuto chvíli jasné. Zástupci společností Apple a Samsung se totiž k ukončení patentové války zatím oficiálně nevyjádřili.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám