Hlavní obsah

Kdo má nejkvalitnější síť? Nový portál mapuje nabídku českých operátorů

Novinky, mif

Porovnat kvalitu jednotlivých sítí v Česku si může snadno kdokoliv díky unikátní interaktivní mapě, kterou ve středu zpřístupnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Lidé si díky tomuto nástroji mohou snadno porovnat, který operátor nabízí v jejich lokalitě nejlepší pokrytí v rámci jednotlivých služeb.

Foto: repro qos.ctu.cz

Unikátní mapa srovnává kvality sítí českých operátorů.

Článek

Mapa je volně k dispozici na stránkách qos.ctu.cz. Tento nástroj je zatím k dispozici pouze v testovací verzi, to jeho využití ale nijak nebrání.

„Na jednom místě ukazujeme výsledky profesionálních měření, uživatelských dat získaných v rámci aplikace NetMetr a teoretické výpočty,“ vyzdvihl přednosti aplikace předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Ten se netajil tím, že ČTÚ má v plánu svůj vizualizační nástroj dále rozšiřovat o nové funkce a postupně přidávat i další služby. Vedle mobilních sítí by tak mapa mohla sloužit také k porovnávání pevného připojení k internetu.

Zajímavé je, že celý systém vznikl původně k úplně jinému účelu. Měl sloužit pro kontrolu plnění podmínek aukce kmitočtů.

Foto: repro qos.ctu.cz

Lidé si mohou rozkliknout konkrétní bod na mapě, aby se dozvěděli více o výsledcích měření.

Projekt se začal rodit už v roce 2015

Přestože téma mobilních operátorů, kvality sítě a v neposlední řadě také cenových nabídek je aktuální především v posledních dnech, celý projekt začal vznikat už v roce 2015. Tehdy předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák inicioval vznik memoranda o spolupráci mezi ČTÚ a národními regulátory z dalších států EU a také mezi ČTÚ a sdružením CZ.NIC.

Z toho vzešlo spuštění aplikace NetMetr, která právě umožňuje měřit kvalitu služeb přístupu k internetu, jako je rychlost stahování a nahrávání, doba odezvy a u rádiových sítí také síla signálu.

Projekt byl Evropskou komisí vybrán k financování v rámci programu Connecting Europe Facility.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám