Hlavní obsah

Nic jsme USA neslíbili, vzkázal Babiš KSČM

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek odmítl kritiku komunistů, kteří se ohradili proti vystoupení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš přijal v Praze amerického ministra zahraničí Mikea Pompea.

Článek

Podle KSČM se Spojené státy snaží vtáhnout Česko do obchodní války proti Rusku a Číně a premiéra vyzvala, aby zveřejnil, zda Pompeovi něco slíbil ohledně dostavby Dukovan nebo budování 5G sítí.

Podle komunistů měla Pompeova návštěva ukázat Česko jako zemi, která bezvýhradně sdílí názory Spojených států.

„Není ani bezpečnostním, ani ekonomickým zájmem ČR zapojit se do obchodní války proti ČLR a Ruské federaci. Naopak vyhlášení konfrontace těmto dvěma světovým velmocem, stálým členům Rady bezpečnosti OSN, výrazně zhorší bezpečnostní situaci a nestabilitu ve světě a tím i České republiky,“ uvedlo vedení komunistů.

Žádné přísliby jsem nikomu nedával
premiér Andrej Babiš

Zároveň se ohradilo proti Pompeově vzkazu, že by zapojení Ruska a Číny do dostavby Dukovan nebo sítí 5G oslabilo českou bezpečnost.

„Vyzýváme Andreje Babiše jako hlavního vyjednavače, aby veřejnosti sdělil a vysvětlil konkrétní výsledky návštěvy amerického ministra. Zda byly dojednány konkrétní komerční projekty, k jakému postupu zavázal ČR v otázce dostavby jaderné elektrárny Dukovany a mobilních sítí páté generace,“ dodali komunisté.

Žádné sliby

Babiš pro Právo odmítl, že by na jednání s Pompeem padl nějaký slib. „Žádné přísliby jsem nikomu nedával,“ řekl s tím, že o jádru se s ministrem na oficiální schůzce nebavili, jen krátce mezi čtyřma očima.

„Panu Pompeovi jsem řekl, že je to soutěž, do které zasahovat nebudeme, a že stejně jsou po světě konsorcia, kde spolupracují třeba Rusové, Němci i Francouzi. Jde nám o to, aby vyhrál nejlepší dodavatel, který zaručí efektivní, moderní zdroj a postaví jej včas. Bezpečnost si pohlídáme, aby nějaká cizí moc nemohla mít vliv na naši energetickou bezpečnost. U 5G říkáme, že by se EU měla snažit najít jednotnou pozici, což se nedaří,“ řekl.

Návštěva Pompea: Zaskočení Češi, zklamaní Američané

Domácí

Páteční Právo informovalo, že Američané odjížděli z ČR zklamaní, že Babiš neslíbil vyřazení čínské Huawei ze sítí 5G nebo ruského Rosatomu a čínského China General Nuclear Power z dostavby Dukovan.

I proti Trojmoří

KSČM v pátek odmítla také projekt Trojmoří, který je polskou iniciativou rozšířené spolupráce zemí ve východní části Evropské unie. Podle komunistů je projekt snahou USA prosazovat své energetické a vojenské zájmy v Evropě. Pro regionální spolupráci je dostatečným formátem V4, kterou tvoří ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko, uvedla KSČM.

Pompeo v Praze: Amerika bude vždy s vámi

Domácí

Kriticky se komunisté postavili k vystoupení předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který Pompeovu návštěvu označil za ocenění činnosti horní komory a jejích postojů v zahraniční politice. Podle KSČM to ukazuje na nedostatek Vystrčilovy sebereflexe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám