Hlavní obsah

Google ukázal dva nové mobily. Cena příliš nepotěší

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Google v úterý večer na tiskové konferenci odhalila hned dva nové chytré telefony z nové řady Pixel. Ty mají představovat to nejlepší, co bude na předvánočním trhu s operačním systémem Android dostupné. Americký podnik s nimi chce konkurovat i novým iPhonům 7 a 7 Plus od Applu.

Foto: archív výrobce

Nové chytré telefony od Googlu

Článek

Google v minulosti lákal především na chytré telefony z řady Nexus. Ty si však nevyráběl sám, ale pouze k nim dodával software na míru. O hardwarovou část se vždy staraly další firmy, historicky například HTC či LG.

Letos je ale vůbec poprvé vše jinak. Americký podnik totiž s žádným výrobcem nespolupracoval, oba smartphony si navrhl i vyrobil sám. Právě proto patrně dostaly i úplně nové jméno – Pixel, aby bylo na první pohled zřejmé, že s předchůdci nemají mnoho společného.

Foto: archív výrobce

Menší a větší Pixel vedle sebe

V prodeji by se ještě před Vánocemi měly objevit hned dva různé modely, které se od sebe budou lišit především úhlopříčkou displeje. Menší verze se jmenuje jednoduše Pixel a nabídne pětipalcový displej s rozlišením 1920x1080 obrazových bodů. Větší provedení pak nese jméno Pixel XL a chlubí se 5,5palcovým displejem s rozlišením 2560x1440 pixelů.

Rozdílné jsou také kapacity napevno zabudovaných akumulátorů, které se ukrývají pod celokovovou konstrukcí. Menší novinka má 2770mAh baterii, větší pak 3490mAh.

Sázka na vysoký výkon

V ostatních hardwarových parametrech jsou nicméně obě velikostní varianty shodné. Vybaveny jsou nejnovějším čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 821 od společnosti Qualcomm, který má představovat aktuálně to nejvýkonnější na trhu.

Dvě jádra budou u tohoto čipu udávat pracovní tempo při 2,4 GHz a další dvě při hodnotě okolo 2 GHz. O grafický výkon se pak stará integrovaný čip Adreno, který je taktován na 650 MHz. Ten by měl zajišťovat v kombinaci se 4 GB operační paměti dostatek výkonu i pro hraní her.

Foto: archív výrobce

Oba přístroje mají celokovovou konstrukci.

Pixel i Pixel XL se budou nabízet ve dvou kapacitách. Základ nabídky bude tvořit 32GB model, vrchol pak 128GB verze. Ani v jednom případě se však bohužel nepočítá s podporou paměťových karet.

Zástupci společnosti Google se na akci chlubili tím, že oba přístroje mají prémiové fotoaparáty. Hlavní 12,3megapixelový senzor, který je mimochodem napojen na objektiv se světelností f/2.0, je totiž doplněn o laserové ostření a elektronickou stabilizaci. Přední senzor je pak osmimegapixelový.

Příznivá cena je minulostí

U modelové řady Nexus byly ceny nastaveny vždy poměrně nízko, v případě nových Nexusů to však neplatí. Oficiální ceny pro tuzemský trh sice zatím nebyly zveřejněny, podle prvních odhadů se však 32GB Pixel bude nabízet za 19 000 Kč, větší Pixel XL pak za 22 500 Kč.

Cena povyskočí navíc ještě směrem vzhůru v případě, že uživatelé budou chtít provedení se 128GB úložným prostorem. Menší varianta v takovém případě vyjde s největší pravděpodobností na 22 000 Kč a větší dokonce na 25 500 Kč.

Z řádků výše je tedy zřejmé, že s nejnovějšími iPhony 7 a 7 Plus se novinky od společnosti Google mohou měřit nejen výbavou, ale také pořizovací cenou. [celá zpráva]

Nové iPhony 7 a 7 PlusVideo: Apple

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám