Hlavní obsah

Francie spustila síť 5G, zatím funguje ve zkušebním provozu

Paříž

Všichni čtyři mobilní operátoři ve Francii mají od tohoto týdne povoleno používat sítě páté generace (5G). Teoreticky už je mohou zapnout, v praxi ale ještě musejí počkat na několik dalších povolení. Koncoví uživatelé je budou moci používat nejspíš až v prosinci, informují francouzská média. Zkušební provoz začal v devíti francouzských městech.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dražba kmitočtů 3,4 až 3,8 gigahertzu (GHz) se ve Francii konala 1. října, operátoři na ně vynaložili 2,79 miliardy eur (73,6 miliardy Kč).

Dalším krokem pro francouzské operátory je povolení od Národní agentury pro radiové frekvence ANFR, které by podle listu Le Figaro mělo přijít 20. listopadu.

Provoz 500 vysílačů Francouzi zkoušejí v devíti vybraných městech, například v Paříži, Marseille, Lille a Nantes, píše server Europe 1.

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Mobil

Posledním krokem k 5G realitě je povolení místních úřadů pro každý vysílač zvlášť. Radnice mají na rozhodnutí čtyři týdny, píše Le Figaro. Operátoři doufají, že je jim podaří zpřístupnit sítě páté generace pro obyvatele několika velkých měst do konce roku.

Sítě páté generace proti stávající technologii umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení. Výhodou je také vysoká kapacita a nízká doba odezvy. To umožňuje jejich využití například v autonomních vozidlech, v aplikacích umělé inteligence, v průmyslu nebo v rámci internetu věcí.

Telekomunikační služby přes sítě nové generace chystají operátoři i v dalších zemích. V České republice se kmitočty pro 5G sítě vydražily za 5,6 miliardy korun.

Dohoda je stvrzena, pro CETIN postaví 5G sítě v Česku Ericsson

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám