Hlavní obsah

Co umí nejlevnější chytrý telefon od Nokie

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českých obchodech se před pár týdny zabydlela Nokia 1.3, jde aktuálně o nejlevnější smartphone z letošní nabídky této značky. Novinka má být oslím můstkem mezi obyčejnými tlačítkovými mobily a pokročilejšími chytrými telefony, cílit bude na seniory i děti. Používá k tomu speciální „okleštěný” operační systém Google Android Go.

Foto: archív výrobce

Nokia 1.3

Článek

Tím největším lákadlem je u novinky pochopitelně cenovka 2790 Kč. Levnější přístroj v letošním roce společnost HMD Global, která telefony značky Nokia vyrábí, nepředstavila. V obchodech je sice možné nalézt za 1200 Kč i starší Nokii 1, ta se však pouze doprodává – jde o model z roku 2018, který se s letošními smartphony měřit zkrátka nemůže.

Nokia 1.3 staví na 4jádrovém procesoru Qualcomm QM215 s frekvencí 1.3 GHz a 1 GB operační paměti. Pro systém a data je k dispozici 16 GB interní paměti a slot pro paměťové karty microSD.

Fanoušci museli čekat měsíce, telefon agenta 007 ale nakonec Vánoce stihl

Vánoce

Přestože jde o levný smartphone, líbivý vzhled se mu nedá upřít. Je to dáno především použitím protáhlého displeje s poměrem stran 19:9, který zabírá prakticky celou čelní stranu zařízení. Dotyková obrazovka nabízí úhlopříčku 5,71 palce a rozlišení 1520 x 720 bodů.

Výrobce primárně doufá, že tento model ocení začínající uživatelé. Ačkoli novinka hodlá zaujmout nízkou cenou, s níž je spojen i méně výkonný hardware, díky zmíněnému systému by měla fungovat rychle a plynule a nabídne i plný přístup do aplikačního obchodu Google Play se všemi oblíbenými aplikacemi jako WhatsApp, Facebook či Instagram. Speciálně označené jsou pak aplikace přímo určené a uzpůsobené pro zmíněnou Go edici operačního systému.

Fotoaparáty má telefon dva, na zadní straně je 8Mpx senzor s LED bleskem, vepředu pak 5Mpx fotoaparát. Akumulátor nabízí kapacitu 3000 mAh.

Foto: archív výrobce

Nokia 1.3

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám