Hlavní obsah

Brno chce rozpoutat revoluci. Pro rezidenty chce neomezené tarify za 300 korun

Novinky, mif

Do boje o levné mobilní tarify se vložila radnice Městské části Brno-střed. Ta ve středu vyzvala všechny tuzemské mobilní operátory, aby nabídli tamním rezidentům neomezené volání a SMS do všech sítí za výrazně nižší cenu, než za jakou se nyní v Česku běžně nabízejí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Není žádným tajemstvím, že existují propastné rozdíly u nabídek operátorů pro běžné uživatele a korporace či státní správu. Právě to by chtěla radnice změnit.

„Rádi bychom, aby občané Brna-střed mohli neomezeně volat, posílat SMS a využívat minimálně 5 GB dat za cenu do 300 korun měsíčně včetně DPH,” uvedl radní pro legislativu a informatiku Svatopluk Bartík.

Jen pro zajímavost, tři největší tuzemští operátoři takové množství dat společně s neomezeným voláním a zprávami nabízejí podle aktuálních nabídek za více než tisíc korun. A to vždy při úvazku na dva roky. Podle organizátorů výzvy však nabídky pro firmy či orgány veřejné správy bývají často až o 90 procent nižší.

Městská část Brno-střed podala podle občanského zákoníku ve středu veřejnou výzvu. Operátoři nyní mají měsíc na to, aby na ni zareagovali. Jednotlivé nabídky pak posoudí výběrová komise a tu nejnižší pak nabídne obyvatelům. Využívat mobilní služby levněji by tak mohlo bezmála 90 tisíc tamních obyvatel.

Levnější plyn či elektřina

Podobným způsobem již dříve představitelé některých měst a obcí vyzývali dodavatele plynu či elektřiny, aby pro své rezidenty dosáhli co nejnižších cen. Je to však vůbec poprvé, co se nějaké město snaží o něco podobného i v otázce mobilních tarifů.

Přestože se na první pohled může zdát, že jde o regionální záležitost, organizátoři věří, že výzva bude mít celorepublikový dopad. „Výzvou chceme také otevřít diskusi o tom, že čeští spotřebitelé dostávají za hodně peněz velmi málo služeb,” konstatoval Bartík.

Ten zároveň upozornil na to, jak jsou na tom s tarify například uživatelé v sousedním Polsku. Tam T-Mobile nabízí neomezené volání a 5 GB dat v přepočtu za 250 korun měsíčně při dvouletém úvazku. Sluší se nicméně podotknout, že u tohoto tarifu jsou odchozí SMS zprávy účtovány za 1,20 Kč.

Razantní zlevnění v roce 2013

Razantního zlevnění mobilních služeb se Češi dočkali v roce 2013. Tehdy operátor O2 jako první nabídl začátkem dubna neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat pod označením Free CZ za paušální poplatek 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky. To je méně než poloviční cena proti dřívější nabídce.

Vodafone pak o den později přispěchal s nabídkou neomezeného volání a SMS za 691 korun měsíčně. Tato nabídka platila při závazku na 24 měsíců a obsahovala 600 MB přenesených dat. Bez úvazku pak zákazníci zaplatili 901 korun. U Telefóniky je příplatek 150 korun.

V případě T-Mobilu byla nabídka nejprve totožná s tarify od společnosti Telefónica. Firma nabídla neomezené volání a SMS do všech sítí plus jeden GB přenesených dat za 749 korun měsíčně. Později však byl navýšen datový limit na 1,5 GB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám