Hlavní obsah

Bezplatný roaming se prodlouží do roku 2032, rozhodla EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci evropských telefonních operátorů budou moci volat ve všech zemích Evropské unie za stejné ceny jako doma nejméně do roku 2032. Na prodloužení dosavadních pravidel, která ruší roamingové poplatky, se ve čtvrtek dohodli zástupci členských států s Evropským parlamentem (EP).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Unijní instituce se shodují, že volání za stejné ceny ze všech členských zemí je jedním ze zásadních přínosů jednotného evropského trhu.

Unie se na zrušení vysokých poplatků dohodla v roce 2017, tehdejší úprava ale platí jen do června příštího roku. Zástupci států proto s europoslanci vyjednávali o jejím prodloužení, na kterém se přes spory o detaily bez větších obtíží domluvili.

"Zákazníci i firmy budou moci nadále využívat tuto podstatnou výhodu, která je v souladu s jednou z našich základních hodnot – volným pohybem lidí v rámci EU," komentoval dohodu slovinský ministr pro administrativu Boštjan Koritnik, který vedl za členské země vyjednávání s europoslanci.

Češi loni utratili za volání a internet více než o rok dřív

Mobil

Zástupci EP chtěli navíc prosadit výrazné omezení poplatků při volání do zahraničí, což se jim ale nakonec nepodařilo. Evropská komise (EK) však podle dohody v roce 2023 zhodnotí, zda je namístě navrhnout jejich redukci či zákaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám