Hlavní obsah

Apple iPhone X přichází. Nejlepší provedení stojí 35 000 Kč

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek oficiálně odstartovaly předprodeje nového iPhonu X. Ten má představovat to nejlepší v nabídce společnosti Apple a zároveň budoucnost celého mobilního trhu, takové ambice má alespoň vedení amerického počítačového gigantu. A odpovídá tomu i velmi ambiciózní cenovka.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

 
Článek

Písmeno X v názvu je římskou číslicí a napovídá, že letos iPhony slaví desáté výročí. Jubilejní provedení je možné od pátku objednávat na oficiálních stránkách Applu, ale zároveň také u jednotlivých partnerských prodejců.

Fyzicky však budou mít obchody přístroj skladem až příští týden v pátek, tedy 3. listopadu. Právě na tento den je naplánován oficiální start prodeje.

Nových přístrojů bude nedostatek

Analytici nicméně již dříve varovali, že iPhonů X bude v obchodech nedostatek. Poptávka by měla převyšovat nabídku minimálně několik prvních týdnů. Spíše se však očekává, že tento jablečný smartphone bude nedostatkovým zbožím až do Vánoc. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

A to navzdory tomu, že jeho cenovka byla nastavena poměrně ambiciózně. Vyšší částku totiž zatím americký počítačový gigant za chytrý telefon nikdy nepožadoval. Základní model nabídne 64GB paměť a bude se v tuzemských obchodech podle oficiálních informací Applu nabízet za 29 990 Kč. Provedení s 256GB pamětí však bude citelně dražší. Případní zájemci za něj zaplatí 34 490 Kč.

Vedení počítačového gigantu nicméně tvrdí, že cena je odpovídající. „Je to příznivá cena za technologii, kterou získáte,“ prohlásil Šéf Applu Tim Cook v rozhovoru pro server WCCFTech.

Zdůraznil, že většina fanoušků nakousnutého jablka plnou cenu platit nebude. „Je jasné, že iPhone X nebude pro většinu lidí jejich prvním přístrojem. A tak jen velmi málo zákazníků zaplatí za tento smartphone plnou cenu. Jednoduše si totiž z pořizovací hodnoty odečtou částku, za kterou prodají svůj starý přístroj. Navíc tu máme různé dotace a slevy, například od operátorů,“ doplnil Cook.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Futuristický vzhled

Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu. Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Více se o iPhonu X dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Apple iPhone X

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám