Hlavní obsah

Ministerstvo financí má nakročeno získat pravomoc zablokovat jakýkoliv web

Novinky, mif, zpe
Aktualizováno

Rozpočtový výbor Sněmovny se ve středu zabýval návrhem zákona o hazardních hrách, který v posledních měsících čelí ostré kritice kvůli obavám z ohrožení svobody internetu. Všechny pozměňovací návrhy však byly smeteny ze stolu. Ty měly přitom zajistit, aby ministerstvo financí nemělo neomezenou pravomoc zablokovat přístup k jakékoliv internetové stránce, na které bude podle názoru úředníků provozována nepovolená internetová hra.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) navrhl, aby při projednávání novely nedostali slovo zástupci odborné veřejnosti.

Článek

Jeden z návrhů, který byl rozpočtovým výborem zavržen, podal už na začátku března poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové). Podle něj měl z normy vypadnout sporný paragraf 82 o blokování webových stránek.

Farský chtěl, aby místo ministerstva rozhodoval o závadnosti stránek soud. „Úředník na ministerstvu bude moci zablokovat stránky. To je naprosto špatně. Když chce ministerstvo financí zamezit nelegálnímu hazardu, lze toho dosáhnout blokací plateb,“ sdělil Novinkám.

Jako Velký bratr. Ministerstvo nesouhlasí

Řešení navržené ministerstvem podle něj půjde obejít i zneužít. „Umožní cenzuru internetu. Z ministerstva se stane Velký bratr,“ dodal.

To ale ministerstvo financí odmítá s tím, že blokace by přicházela v úvahu  až jako poslední ze série opatření. „Řízení o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení, na které se budou aplikovat veškeré právní záruky správního řádu i soudní přezkum správního rozhodnutí,” sdělil Novinkám mluvčí ministerstva Michal Žurovec s tím, že úřad podle něj bude postupovat šetrně. „Před zahájením každého řízení požádá nelegálního provozovatele o nápravu. Blokace bude uplatněna až v nejzazším případě,” ujišťuje ministerstvo.

Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) ale už dříve uvedlo, že blokace webů je zbytečná. Návrh zákona totiž počítá i s blokací plateb, která na rozdíl od blokování webových stránek neohrozí právo svobodně vyhledávat informace. Už zmíněná blokace plateb představuje účinnou prevenci. [celá zpráva]

„Zatímco výsledky blokace webů jsou hmatatelné, blokace plateb jsou v dosavadních jurisdikcích hodnocena jako mnohem méně efektivní,” oponuje Žurovec. 

Odborníci slovo nedostali

Rozpočtový výbor navíc na návrh předsedy Václava Votavy (ČSSD) neumožnil vystoupit oponentům návrhu zákona z řad odborné veřejnosti. Běžné zvyklosti přitom vystoupení hostů umožňují. Ke slovu se tak například nedostal předseda Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) Ján Simkanič nebo zástupkyně společnosti Seznam.cz Věra Průchová.

Na otázku, proč nemohli odpůrci vystoupit, Votava odpověděl: „Obecná rozprava už proběhla, měli možnost se jí účastnit při minulém rozpočtovém výboru, když se projednával tento zákon. Teď se vyjadřovali pouze členové rozpočtového výboru nebo poslanci.“

Předseda rozpočtového výboru prý upozornil, že pokud chtějí, mohou rozeslat svá stanoviska nejen členům rozpočtového výboru, ale všem členům Sněmovny. „Budeme o tom ještě definitivně hlasovat ve třetím čtení,“ řekl Novinkám.

SPIR: Ministerstvo poskytuje zavádějící informace

Právě SPIR přitom již několikrát upozornil na to, že ministerstvo financí vedené šéfem ANO Andrejem Babišem poskytuje poslancům zavádějící informace ohledně fungování blokace internetu v jiných zemích EU.

„Proto nás překvapuje, že poslanci o těchto faktech nechtějí nic slyšet. Zejména u sociální demokracie je překvapivé, že stále podporuje záměr svěřit právě ministerstvu svého hlavního politického konkurenta takřka neomezenou pravomoc cenzurovat internet,“ uvedl Simkanič.

Ministerstvo financí totiž zákon dlouhodobě obhajuje s tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. Ale právě tato argumentace je podle SPIR chybná, protože v ministerstvem zmiňovaných státech mají pojistky proti zneužití, které ale v Česku chybějí. [celá zpráva]

„Dlouhodobě usilujeme o komunikaci s poslaneckými kluby ohledně blokace, ale zejména ze strany ANO a ČSSD se setkáváme se zjevným nezájmem. Jsou rozhodnuti prosadit moc ministerstva financí nad internetem za každou cenu,“ konstatoval předseda SPIR.

Ministerstvo si samo rozhodne, koho zablokuje

O objasnění sporných bodů navrhovaného zákona požádala ministerstvo financí také společnost Seznam.cz. „Vysvětlení ministerstva financí jsme obdrželi s poznámkou, že technické aspekty blokace nemají valný význam pro veřejnost ani ISP (poskytovatele internetu, pozn. red.), neboť tuto problematiku bude řešit výhradně ministerstvo financí a jejich detailní specifikace v samotném zákoně není možná z důvodu dynamického a flexibilního internetového prostředí,“ řekl Novinkám Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti společnosti Seznam.cz.

„Ve zkratce lze odpověď shrnout ve smyslu: ‚ministerstvo financí, coby kompetentní regulátor, bude jako jediná instituce rozhodovat o nelegálnosti webové stránky a technickém zabezpečení blokace‘,“ doplnil Feix.

Ministerstvo financí bude jako jediná instituce rozhodovat o nelegálnosti webové stránky a technickém zabezpečení blokace.
Michal Feix, ředitel pro právní a legislativní záležitosti společnosti Seznam.cz

Podle něj jsou tedy zcela na místě obavy SPIR, že ministerstvo financí získá díky zákonu pravomoc blokovat prakticky jakékoliv internetové stránky. „Se vzrůstajícími pochybnostmi pohlížíme i na fakt, že technické aspekty, jejichž dynamický rozvoj v internetovém prostředí nedokáže nikdo predikovat, budou řešit úředníci ministerstva financí,“ uzavřel Feix.

Sdružení pro internetový rozvoj sdružuje široké spektrum významných subjektů české internetové ekonomiky, od poskytovatelů obsahu až po telekomunikační společnosti. Mezi členy SPIR patří například Seznam.cz, Microsoft, Vodafone, T-Mobile či Česká tisková kancelář.

Anketa

Má mít podle vás ministerstvo financí pravomoc zablokovat jakoukoliv webovou stránku bez rozhodnutí soudu?
Ano
5,9 %
Ne
94,1 %
Celkem hlasovalo 3562 čtenářů.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách

Blokace nepovolených internetových her

(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).

(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).

(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám